Представники Sinovac стверджують, що співпрацювати з «Лекхімом» їм рекомендував уряд (оновлено)
Getty Images

У відділі міжнародної співпраці китайської імунобіологічної компанії Sinovac кореспондента Chas News завірили, що співробітництво з компанією «Лекхім» Валерія Печаєва при поставках вакцини проти коронавірусу в Україну було рекомендацією уряду. «Ми працюємо лише з урядами», — сказали в компанії.

Втім, Максим Степанов, міністр охорони здоров’я, наполягає на тому, що постачання в Україну вакцини через компанію-посередника було вимогою китайської сторони. «У нас є відповідні листи виробника з приводу «Лекхіму». Це позиція компанії-виробника», — зазначив чиновник у коментарі Chas News.

Детальніше про ситуацію навколо закупівлі Україною вакцини проти COVID-19 Chas News розповідає у відеосюжеті.

Як писав Chas News, група фармкомпаній «Лекхім» уклала угоду про постачання в першому півріччі 2021 року 5 млн доз вакцини проти COVID-19 із китайським виробником вакцин Sinovac Biotech. Препарат для щеплення почнуть завозити у березні-травні 2021 року.

Про це повідомив 13 січня голова наглядової ради компанії Валерій Печаєв.

За його словами, ціна буде єдиною для всіх покупців. «Щоб не було перепродажів, для всіх буде єдина ціна — 504 гривні», — пояснив Печаєв.

Проте, за його словами, ціна на вакцину залежить від курсу долара.

«Ціна може бути навіть меншою, адже продаж буде здійснюватися в гривнях. Все залежить від того, як буде рухатися курс долара. Якщо залишиться хоча б такий же — вона буде меншою», — розповів голова наглядової ради.

Бізнесмен додав, що рентабельність угоди для української компанії складатиме 3-4%.

Крім того, «Лекхім» планує не лише ввозити, а й виробляти вакцини Sinovac. У 2022 році Україна може запустити виробництво CoronaVac на українському підприємстві ПрАТ «Лекхім-Харків». «З 2025 року планується організувати повний цикл виробництва основного переліку вакцин», — пояснює бізнесмен.

30 грудня ДП «Медичні закупівлі України» підписало з Sinovac Biotech договір на поставку 1 млн 913 доз її вакцини проти COVID-19.

Її доставлятиме компанія-посередниця «Лекхім». Співпраця через «Лекхім» — вимога Sinovac Biotech, заявляють у МОЗ.

12 січня спеціалісти Anvisa — Національного агентства із нагляду за здоров'ям в Бразилії, які перевіряли вакцину китайського виробника Sinovac Biotech на ефективність, оголосили, що загальний рівень ефективності CoronaVac нижче 60%, але вище 50%.

Проте міністр охорони здоров'я Максим Степанов обіцяє, що Україні повернуть гроші, якщо вакцина від Sinovac не буде ефективною на 70%.

У «Медзакупівлях» заявили, що МОЗ свідомо затягнув погодження з іншими фірмами закупівлі вакцини від COVID-19.

Оновлення. За кілька днів після нашої публікації у компанії Sinovac відреагували на розслідування Chas News.

«З компанією «Лекхім» ми з власної волі підписали меморандум про співпрацю в травні 2020 року. А також надали компанії «Лекхім» довіреність на представлення інтересів в Україні», — заявив директор із розвитку бізнесу Sinovac у Європі Ігор Мозолевич.

Він стверджує, що жодних вказівок щодо співпраці компанія Sinovac від уряду України не отримувала.

«З членами уряду — міністром і заступником міністра охорони здоров'я — я й мої колеги бачилися один раз під час телеконференції 25 грудня. Під час дзвінка були також присутні співробітники посольства України в Пекіні. Сторони вели протокол і запис. Жодних вказівок щодо співпраці з «Лекхімом» або ким би то не було не зафіксовано», — каже Мозолевич.