Представники спецслужб оголосили, що ізраїльські агенти вбили другого командувача «Аль-Каїди»

Представники спецслужб оголосили , що другий командувач «Аль-Каїди», звинувачений в організації вибухів двох посольств США в Африці в 1998 році, в серпні був убитий в Ірані ізраїльськими оперативниками, що діяли за вказівкою США.

Абдуллу Ахмеда Абдуллу, який мав прізвисько Абу Мухаммед аль-Масрі, застрелили двоє чоловіків на мотоциклі в Тегерані більше трьох місяців тому, повідомляє американське видання New York Times.

Вбивство Аль-Масрі, якого вважали вірогідним наступником нинішнього лідера Аль-Каїди Аймана аль-Завахрі, здійснили ізраїльські агенти за вказівкою США, повідомили Times чотири представника спецслужб.

Неясно, яку роль відіграли США у вбивстві 7 серпня бойовика, що народився в Єгипті, додає видання. Влада США роками стежила за Аль-Масрі та іншими членами «Аль-Каїди» в Ірані.

Американський чиновник, розмовляючи з агентством Reuters на умовах анонімності, відмовився підтвердити будь-яку деталь в історії Times або сказати, чи брали участь США. Рада національної безпеки Білого дому не відразу відповіла на запит видання про коментарі.

Аль-Масрі загинув разом зі своєю донькою, вдовою сина Усами бен Ладена, Хамзи бен Ладена, повідомляє Times.

Глава «Аль-Каїди» Усама бен Ладен, який організував напади на США 11 вересня 2001 року, був убитий під час рейду США в Пакистані в 2011 році.

В США Аль-Масрі було пред'явлено звинувачення у злочинах, пов'язаних з вибухами посольств США в Кенії та Танзанії, в результаті яких було вбито 224 людини та сотні поранено.

Іран, «Аль-Каїда», США та Ізраїль публічно не визнали вбивство бойовика.

З незрозумілих причин «Аль-Каїда» не оголосила про смерть одного з найвищих керівників, іранські чиновники не коментують вбивство.

Аль-Масрі фігурував у списку ФБР як «Найбільш розшукуваний терорист». ФБР запропонувало винагороду у розмірі $10 млн за інформацію, яка призвела б до його захоплення, а станом на п’ятницю його фотографія все ще знаходилась у списку найбільш розшукуваних.

Те, що він жив в Ірані, дивує експертів, враховуючи, що Іран та «Аль-Каїда» — жорстокі вороги. Іран, шиїтська мусульманська теократія, і «Аль-Каїда», сунітська мусульманська джихадистська група, воювали між собою на полях битв в Іраці та інших місцях.

Представники американської розвідки заявляють, що Аль-Масрі перебував під «опікою» Ірану з 2003 року, але що він проживав вільно в районі Пасдаран Тегерану, заможному передмісті, щонайменше з 2015 року.

Підозрюваний їхав на своєму білому седані Renault L90 з дочкою біля свого будинку, коли до нього під’їхало двоє озброєних чоловіків на мотоциклі. З пістолета, оснащеного глушителем, вони здійснили п’ять пострілів.

У міру того, як звістка про стрілянину розповсюдилася, офіційні засоби масової інформації Ірану заявляли, що загинули Хабіб Дауд, професор історії Лівану, та його 27-річна донька Мар'ям. Ліванський канал новин MTV та акаунти в соціальних мережах, пов’язані з Іранським корпусом охорони ісламської революції, повідомляють, що Дауд був членом «Хезболли», бойової організації, що підтримується Іраном в Лівані. Але нинішнє повідомлення NY Times спростовує цю версію.

Незважаючи на те, що в останні роки «Аль-Каїда» поступається за значимістю «Ісламській державі», вона залишається стійкою і має активні філії по всьому світу, — підсумовує звіт про боротьбу з тероризмом ООН, опублікований у липні.

Аль-Масрі був давнім членом секретної ради з управління «Аль-Каїдою» разом із Саїфом аль-Адлом, який колись також перебував в Ірані. Вони разом з Хамзою бен Ладеном входили до групи вищих лідерів організації, які шукали притулку в Ірані після нападу 11 вересня на Сполучені Штати — тоді вони втекли з Афганістану.

Згідно з секретним документом, підготовленим Національним контртеррористичним центром США у 2008 році, пан Аль-Масрі був «найбільш досвідченим та дієздатним оперативним планувальником, який не знаходився під арештом США чи суміжних країн».

За словами експертів з тероризму, в Ірані Аль-Масрі був наставником Хамзи бен Ладена. Пізніше Хамза бен Ладен одружився з дочкою аль-Масрі Міріам.

Ще одна донька аль-Масрі вийшла заміж за Абу аль-Хайра аль-Масрі, який не має стосунку до ради управління. Йому було дозволено виїхати з Ірану в 2015 році, і його вбили внаслідок удару безпілотників США в Сирії в 2017 році. На той час він був другою посадовою особою «Аль-Каїди» після Завахрі.

Хамза та інші члени сім'ї Бен Ладена були звільнені Іраном в 2011 році в обмін на викраденого в Пакистані іранського дипломата. Торік Білий дім заявив, що Хамза бен Ладен був убитий в рамках контртерористичної операції в Афганістано-Пакистанському регіоні.

Як ми писали раніше, у жовтні США вбили в Сирії кількох ватажків «Аль-Каїди». За допомогою дрона американська армія знищила 14 учасників ісламістського угруповання.

«Аль-Каїда» все ще «сильно інтегрована» до «Талібану», вважають у ООН