Прем'єр-міністр Вірменії пообіцяв повернути країни до напівпрезидентської форми правління
Getty Images

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян запропонував в жовтні 2021 року провести референдум щодо Конституції держави. Про це він повідомив на мітингу своїх прихильників в Єревані, передає видання Panarmenian.

Пашинян заявив про можливість повернення від парламентської до напівпрезидентської форми правління. За його словами, вона гарантуватиме стабільність у Вірменії і виключить «формування внутрішньополітичних криз».

Нарешті треба визнати, що Конституція 2015 року, що вступила в силу в 2018 році, за цей період виявила багато недоліків. І сьогодні ми бачимо, що ця Конституція, на жаль, створює багато кризових можливостей і ризиків

На референдумі в жовтні він обіцяє прийняти або нову Конституцію, або поправки про перехід від парламентської до напівпрезидентської форми правління.

Пашинян також заявив, що готовий провести позачергові парламентські вибори, якщо на це погодиться парламентська опозиція.

«Якщо парламентські сили приймуть нашу пропозицію, зроблену ще в кінці грудня минулого року — на початку січня, то ми готові до позачергових парламентських виборів. Даю вам другу можливість. Підемо на вибори, і подивимося, чиєї відставки вимагає народ», — сказав політик.

Передісторія

Вірменія перейшла від напівпрезидентської до парламентської форми правління в 2018 році після конституційного референдуму, що пройшов в 2015 році. В результаті реформи повноваження президента були обмежені і перерозподілені на користь прем'єр-міністра.

Після поразки у війні в Нагірному Карабасі в Вірменії триває політична криза.

Вона загострилася 25 лютого, коли Генштаб зажадав відставки Пашиняна. Причиною стало те, що прем'єр звільнив заступника начальника Генштабу. Військовий висміяв прем’єра за слова про неефективність застосування російських «Іскандерів» в Карабасі.

Пашинян визнав, що його неправильно інформували про «Іскандери». При цьому він назвав дії військових спробою перевороту і спробував звільнити главу Генштабу. Але президент Вірменії відмовився відправити того у відставку.

Пашинян продовжує наполягати на відставці глави Генштабу й називає його «зрадником». В Єревані з 25 лютого проходять акції прихильників і супротивників прем'єра.

Післявоєнна криза у Вірменії. Протестувальники увірвалися до будівлі уряду та вимагають відставки прем’єра