Президент Італії прийняв відставку прем'єра Маріо Драгі

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі вдруге подав у відставку, і цього разу президент країни Серхіо Маттарелла її підтримав. Про це повідомляє канцелярія президента Італії. 

«Президент Республіки Серхіо Маттарелла прийняв президента Ради міністрів професора Маріо Драгі в Палаццо дель Квірінале, який після доповіді про вчорашню дискусію та голосування в Сенаті знову заявив про свою відставку. Президент Республіки взяв це до відома. Уряд залишається при владі для вирішення поточних справ», — йдеться у повідомленні.

Чому Маріо Драгі подав у відставку

Маріо Драгі вперше подав у відставку 14 липня на тлі кризи у правлячій коаліції. «Рух 5 зірок» (найбільша партія в парламенті) почав критикувати військову допомогу Україні, а потім відмовився урядовий проект, направлений на подолання кризи вартості життя в Італії. Проте тоді президент відмовився прийняти відставку.

Вдруге Драгі вирішив подату у відставку на тлі невтішного для нього голосування у сенаті. Формально вища палата парламенту висловила довіру уряду. Однак він отримав лише 95 голосів, тоді як у Сенаті засідають 321 сенатор. Більша частина депутатів, зокрема партії «Вперед, Італіє», «Рух 5 зірок» та «Ліга», відмовились брати участь у голосуванні.

Тепер Італію, імовірно, чекатимуть дострокові парламентські вибори.