Президент Молдови хоче підписати закон про російську мову до інавгурації Санду
Getty Images

Президент Молдови та лідер Партії соціалістів Ігор Додон хоче встигнути підписати Закон «Про підвищення статусу російської мови в Республіці» до інавгурації новообраного лідера держави Маї Санду.

Про це політик розповів в інтерв'ю телеканалу «Росія-24».

«Для нас принципово важливо, щоб ці закони були прийняті в другому читанні до інавгурації нового президента для того, щоб я ці закони підписав. Мені здається, що наступний президент ці закони не підпише», — підкреслив Додон.

Президент нагадав, що у 2014 році Мая Санду, яка тоді ще була міністром освіти, ініціювала підписання закону про скасування обов’язкового вивчення російської мови у школах. Її пропозицію підтримав парламент.

«У Молдові мінімум одна третина населення — російськомовні. У нас практично кожен громадянин Республіки Молдова вільно спілкується російською мовою. Протягом останніх десяти років при владі були проєвропейці…Вони зробили все можливе під час того періоду, щоб зменшити значення російської мови», — наголосив чинний лідер країни.

Лідер Партії соціалістів каже, що протягом передвиборчої кампанії Санду обіцяла стати президентом для всіх. Однак після перемоги на виборах вона виступила проти законів про підвищення статусу російської мови в країні, зазначив політик.

«У передвиборчій кампанії вона обіцяла, що буде президентом для всіх. Вперше вона почала робити передвиборчі листівки російською мовою, передвиборчі ролики російською мовою. Зараз вона про все це забула та виступає проти цих законів», — каже Додон.

Передісторія

20 листопада ЦВК Молдови затвердила результати виборів. Десятиденний термін сплив 30 листопада, однак рішення КС досі немає.

У другому турі президентських виборів у Молдові перемогла експрем'єр-міністр країни та лідерка партії «Дія і солідарність» Мая Санду. Вона отримала понад 900 тис. голосів, кажуть у ЦВК.

Chas News повідомляв, що Росія відкинула вимогу Санду про виведення військ з Придністров’я.

Раніше Санду запропонувала Україні врахувати досвід Молдови у Придністров’ї.

Президент Молдови заявила про спробу «захоплення влади»