Президентські вибори в Ірані: що відомо про переможців у першому турі

28 червня в Ірані пройшов перший тур дострокових президентських виборів, у якому жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів. Другий тур виборів проведуть 5 липня.

Про це пише AP з посиланням на заяви іранських посадовців.

У першому турі найбільше голосів (10,4 млн) набрав депутат Масуд Пезешкіан, якого вважають кандидатом-реформістом. Друге місце з 9,4 голосів зайняв Саїд Джалілі, прихильник жорсткої антизахідної лінії та колишній учасник ядерних переговорів від Ірану.

Інші два кандидати також представляли консервативний табір — спікер Мохаммад Багер Галібаф набрав 3,3 млн голосів, а ексглава МВС країни Мостафа Пурмохаммаді — 206 тис.

При цьому голосування продемонструвало низьку зацікавленість населення. Явка склала 39,9% проти 48,8% на попередніх президентських виборах у 2021 році.

Відзначимо, що усі кандидати на посаду президента мають бути погоджені Радою вартових, яка на половину складається з духовенства і наполовину — з обраних парламентом членів. Таким чином, кандидатури опозиціонерів блокуються, а на вибори допускаються лише політики, які поділяють принципи Ісламської республіки, хоча і можуть мати різні погляди на шляхи її розвитку.

Після Ісламської революції в Ірані установилася особлива модель політичного устрою. Верховна влада належить духовному лідеру — аятолі, якого обирають пожиттєво. З 1989 року цю посаду займає Алі Хаменеї.

Президент, якого обирають раз на чотири роки, очолює виконавчу владу і представляє державу на міжнародній арені. Це фактично друга за важливістю посада після Верховного лідера.

Дострокові вибори в Ірані призначили після загибелі президента Ібрагіма Раїсі в авіакатастрофі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Загибель Ібрагіма Раїсі: як тепер зміниться Іран і чи буде далі допомагати путіну