«Пріоритетний розвиток» Донбасу. В Кабміні оголосили про розробку його концепції
intellinews

Кабмін розробив концепцію створення територій пріоритетного розвитку на Донбасі. У ній розписаний механізм реінтеграції цих територій.

Про це повідомляє ТСН.ua із посиланням на Андрія Мирошніченка, радника віцепрем’єра з питань реінтеграції Олексія Резнікова. 

За оцінками Віденського інституту міжнародних відносин, для відновлення інфраструктури і стану Донецької та Луганської областей треба €21 млрд.

Мирошніченко посилається на дослідження, які показують, що податки чи військова загроза не є головними проблемами, що заважають бізнесу працювати на Донбасі. Він вважає найважливішим створення передумови для торгівлі: регуляція, захист інвестицій, власності, судові процедури, спрощена система підключення. 

Уряд бажає створити три рівні:

  • території пріоритетного розвитку всієї Донецької та Луганської областей;
  • території вздовж лінії розмежування з найбільш ліберальним режимом;
  • території індустріальних парків.

Приблизно такий самий підхід Кабмін обіцяє використати і для Херсонщини, яка теж постраждала через збройну агресію РФ, оскільки Крим був важливим елементом господарського розвитку Херсонської області.

«Загальна концепція передбачатиме не тільки податкові пільги, а й страхування ризиків, створення спеціальних підходів для фінансування венчурного капіталу чи стартапів», — розповів Мирошніченко. 

Радник віцепрем’єра стверджує, що ця концепція вже розроблена і знаходиться на погодженні. Він обіцяє, що Кабмін до кінця 2020 року затвердить її. На підставі концепції буде розроблена стратегія, її план реалізації і пакет законодавчих ініціатив. Все це він анонсує на квітень. 

Мирошниченко розповів і про фінансування ініціативи уряду.

Чим більше інвестицій, тим краще. Є друга складова — це витрати на створення інфраструктури та інституцій. Тут треба чітко розділити, що має взяти на себе держава, міжнародна спільнота та місцеві громади. Є міжнародні оцінки. Це Віденський інститут міжнародних відносин»

Чиновник стверджує, що, за підрахунками цієї організації, для відновлення інфраструктури і стану Донецької та Луганської областей треба €21 млрд. Уряд поки не робив свої розрахунки, але їх зроблять при розробці стратегії. 

За словами віцепрем’єра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, Верховна Рада може навесні 2021 року розглянути законопроєкти щодо створення території пріоритетного розвитку по всій лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, і, можливо, в Херсонській області, яка межує з Кримом. 

Раніше керівник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявляв про можливість створення на Донбасі вільної економічної зони. Йдеться про зону пріоритетного розвитку, яка стане основою відповідних законопроєктів.

Також раніше ми писали, що Лавров готовий з Кулебою обговорити Донбас.

«План Б» невдалий. Або його взагалі ніколи не було