Приток мігрантів — не випадковість. Мігранти кажуть, що білоруси вивозили їх на кордон з ЄС та постачали кусачки
Getty Images

Мігранти стверджують, що Білоруська влада заохочувала їх до нелегального перетину кордону ЄС, пропонуючи візи та допомагаючи дістатися до кордону.

Про це повідомляє The New York Times.

Уряд Білорусі послабив візові правила ще у серпні та збільшив кількість рейсів державної авіакомпанії.

За словами турагента із Сулейманії, він продавав близько 100 пакетів на тиждень для поїздок до Білорусі. Вони передбачали авіаквитки через третю країну, транзитне проживання та білоруську візу.

У Білорусі активно допомагали переправляти жителів східних країн зі столиці Мінська до кордонів із Польщею, Латвією та Литвою. Також повідомляють, що білоруські сили безпеки давали вказівки мігрантам щодо потрапляння у країни ЄС.

«Білоруська поліція провела нас до лісу, а потім вказала напрями, щоб вести нас усередину лісу, щоб не потрапити на офіційний пункт перетину кордону», — сказав один з мігрантів.

Крім того, їм роздавали кусачки та сокири для прорізання прикордонних загороджень.

Ці кроки європейські лідери охарактеризували як прийом Олександра Лукашенка з метою «озброїти» мігрантів у спробі покарати Європу за санкції.

Спроби силою прорватися на територію Польщі тривають вже не перший день. В ніч на 13 листопада білоруські військові допомагали мігрантам, намагаючись прорвати огорожу за допомогою службового авто.

На кордоні вже є перші загиблі. 13 листопада поліцейські знайшли тіло 20-річного громадянина Сирії.

Мігранти прориваються силою. Що відбувається на кордоні Білорусі та Польщі (фото)