Про кадровий голод, Авакова, Медведчука та втрату кредиту довіри. Одкровення Олексія Гончарука
Facebook / DEV Challenge

Колишній прем’єр-міністр України Олексій Гончарук в інтерв’ю «Голосу Америки» розповів про кадрову політику владної команди, згортання реформ та що буде з майбутнім України. Сhas News виокремив головне і найцікавіше з того, про що говорив експрем’єр.

Про переїзд в США

«Я тут для того, щоб побачити нові можливості для України і спробувати попрацювати над тим, щоб Сполучені Штати Америки адекватно знали, що відбувається в Україні, і щоб наступна політика США щодо України була адекватною. Це про майбутнє. Тобто немає жодного сенсу сидіти і розказувати, що в команді Зеленського зараз є корупція. Ну немає сенсу. Має значення, що з цим робити».

Про проблеми української влади

«Те, як дискредитують ідею руху України до ЄС, як дискредитують співпрацю з міжнародними фінансовими іниституціями, оці всі казки про «соросят», зовнішнє управління і все інше — це все створює дуже небезпечне підґрунтя і свідчить про те, що росіяни не будуть церемонитись».

Про проросійських політиків

«Втіленням такої прокремлівської повістки в Україні я вважаю Медведчука. Віктор Медведчук для мене — це такий символ проросійського наративу. Але є багато небезпечних гравців. Медведчук — це очевидний гравець, але є багато шаріїв та інших гавриків, які маскуються під проукраїнські сили, але просувають прокремлівський порядок денний. І таких, на жаль, є дуже багато».

Про втрату кредиту довіри

«Чому ми живемо так, як ми живемо? Тому що постійно беремо на себе якісь зобов’язання, а потім їх не виконуємо. А потім дивуємось, чому у нас кредити під 30%. Ну звичайно, якщо ти постійно, хронічно сам береш зобов’язання, а потім від них відмовляєшся і ще й намагаєшся брехати, то на що ти можеш розраховувати? На тебе не можна покластися, з тобою не можна мати справу».

Про кадровий голод

«В Україні дійсно небагато людей з адекватним досвідом на високих посадах в державній службі, з необхідною освітою та підготовкою. Це дійсно так. Людей значно менше, ніж хотілося б. А ті люди, які є, часто мають таку репутацію, що краще б її не було. Одночасно це мають бути люди з нульовою толерантністю до корупції. Ну і люди, як мають знати свою справу. Ці три складові в нас в Україні дійсно дуже рідко поєднуються».

Про Арсена Авакова

«Це людина, яка вміє будувати коаліції. Він дуже добре розуміє, як балансувати інтереси. І він безумовно є союзником для президента, сильним союзником. […] Я вважаю, що в цьому міністерстві є речі, які були зроблені добре. Пожежну службу добре вдосконалили, патрульку зробили за Авакова, щодо безпеки на дорогах була хороша програма. […] Я точно незадоволений з того, як зараз працює кримінальна поліція в Україні. А як наслідок — до Арсена Борисовича як до міністра в цьому плані точно є питання».

Про місцеві вибори

«Місцеві вибори матимуть серйозні наслідки, тому що легітимність місцевих органів влади буде значно вищою, ніж легітимність центральної влади. Я прогнозую, що в багатьох громадах переможуть не національні бренди, а локальні команди. Все більше і більше громад ставитимуть питання: «Окей, а навіщо нам Київ?» В умовах, коли проти нас іде гібридна війна з боку РФ, яка може в будь-який момент спровокувати якісь сепаратистські прояви, це дуже серйозне питання».

Раніше ми писали, що Україна та Британія спільно протидіятимуть російській гібридній війні.

«Україні є що продавати». Гендиректор «Укрспецекспорту» розповів про стан речей у «воєнці»