Про закінчення війни, вступ до НАТО та відставку генпрокурора. Головні цитати Зеленського на ВВС
Скріншот з відео BBC News

Президент Володимир Зеленський у Великій Британії дав інтерв'ю ВВС. Сhas News виокремив головне і найцікавіше.

Про передвиборчі обіцянки

«Перш за все, ми зробили ті речі, про які говорили багато різних політиків. Ухвалили закон про імпічмент президента. Далі — економічні реформи, земельна реформа, про яку всі говорили. Ми не просто говоримо про неї, ми проголосували. Далі — запуск антикорупційного суду, що дуже важливо. Ми говорили, що буде нульова толерантність до корупції, ми це зробили. Ми проголосували важливий, дуже складний закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення».

Про війну на Сході

«У нас була зустріч у нормандському форматі, ми повернули 140 людей, які були за ґратами, 140 українців. Там різні люди: не лише військові, а й громадські діячі, розвідники, журналісти, яких захопили й кинули у в'язниці тільки тому, що вони мали проукраїнську позицію. Далі — сьогодні 75 днів тиші. У нас є з тимчасово окупованої території постріли».

Про вибори на Донбасі

«Ми розуміємо всі сьогодні, що у нас є тільки нормандський формат, і ми йдемо по мінському напрямку... Я йому (Путіну — Прим. ред.) неодноразово відкрито говорив: ні, будуть умови, будуть особливі умови, закон про особливий статус — це зміни в Конституції згідно з децентралізацією. Воно все має бути, я з цим згоден, але зміни Конституції, ті, які вони хочуть, сьогодні неможливі. І передача кордону українській владі після виборів — це неправильно. Ми не можемо забезпечити вибори там».

Про мир з Путіним

«Я вірю в це. В іншому випадку я би не йшов в президенти України. Це дуже складно, і тут нам потрібна допомога всього світу, це є правда. Але я не втрачаю цю віру. Якщо я не зможу закінчити війну, значить, потрібно, щоб прийшла інша людина, яка спроможна закінчити цю трагічну історію між нашими країнами».

Про вступ України до НАТО

«НАТО — це безпека в нашому регіоні. Ми це розуміємо, тому так, у нас потужна армія, у нас армія у 200 тисяч, ми оновлюємо техніку, але цього замало. У нас сім'ї були, де люди з Росії та України, ми жили багато років у Радянському Союзі, жили пліч-о-пліч, і дійсно — країни поважали одна одну. А зараз у нас війна, зараз у нас ненависть, зараз українці не хочуть спілкуватися з росіянами, тому — НАТО. Якщо хтось каже, що це фантастика, ну, побачимо».

Про Трампа та Байдена

«Ми чуємо багато його коментарів з різних тем, але я знаю, що він особисто підтримує Україну. Так само я чув таке від пана Байдена — я з ним не спілкувався особисто ніколи — але я чув, він не раз говорив, що ми будемо допомагати Україні, й багато політиків Америки говорили: попри те, хто буде президентом, сам напрямок — Сполучені Штати нас підтримують».

Про боротьбу з корупцією

«Пів року — дуже замало. Але повинні бути кроки, ми повинні відповідати перед суспільством, якому ми пообіцяли, що будуть посадки. Ми це обіцяли. І якщо зараз діючий генпрокурор (Ірина Венедиктова — Прим. ред.) до кінця року не покаже свого результату, їй я дам таку саму відповідь».

Раніше ми писали, що Верховний Суд зобов'язав Зеленського говорити українською під час виконання службових обов’язків. 

Про кадровий голод, Авакова, Медведчука та втрату кредиту довіри. Одкровення Олексія Гончарука