Про військове співробітництво, вільну торгівлю та Кримську платформу. Що Зеленський говорив в інтерв’ю турецькому виданню
УНІАН

16 жовтня президент України Володимир Зеленський відвідав з робочим візитом Туреччину. У Стамбулі гарант зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Наразі деталі зустрічі не розголошуються. Під час візиту Зеленський дав інтерв’ю турецькому інформагентству Demirören. Chas News виокремив та занотував найцікавіше з того, про що говорив президент України.

Про стратегічне партнерство

«Велика кількість українських військових проходить підготовку у навчальних центрах Турецької Республіки, отримуючи найсучасніші знання та досвід роботи з найкращими представниками сил НАТО. Цей підхід також виявився важливим і в отриманні нашою країною статусу особливого партнера Альянсу».

Про вільну торгівлю з Туреччиною

«Ми вже перебуваємо на фінішній прямій. Сподіваюся, що Угода буде підписана в найкоротші терміни. Всього за три роки Туреччина разом з друзями святкуватиме сторіччя створення Республіки. Нам хотілося б підійти до цього свята, маючи набагато більший багаж економічних контактів. Швидке підписання Угоди про вільну торгівлю суттєво допоможе нам у досягненні цієї мети».

Про турецький бізнес в Україні

«Розширення спільної роботи над проєктами в галузі інфраструктури, у банківській сфері, в суднобудуванні — це найперше завдання. Але цим не вичерпуються наші можливості. Ми очікуємо широкої участі турецького бізнесу в процесі приватизації в Україні».

Про оборонно-промислове співробітництво

«Ми добре знаємо, що таке сучасна війна. Тому, маючи таку базу, абсолютно логічно для нас —України й Туреччини — об'єднувати зусилля. Турецькі безпілотники зарекомендували себе з найкращого боку. Ми бачимо, що це справді гордість вашого ВПК (військово-промисловий комплекс — Прим. ред.). Це саме той вид озброєнь, який здатний кардинально змінити ситуацію на полі бою. І ми, безумовно, зацікавлені у спільному виробництві».

Про війну на Донбасі

«Шлях до миру — це рух двох сторін. Свою частину шляху повинна пройти і Росія. Багато в чому від позиції Москви залежить, як швидко ми зможемо констатувати завершення війни. Ми вважаємо, що війна може бути завершена в будь-який день: сьогодні або завтра, або післязавтра. Але необхідно провести повну деокупацію та повернути під контроль України всі наші тимчасово окуповані території».  

Про Кримську платформу

«Після 2014 року не було створено жодної інституції, яка могла б стати майданчиком для вирішення проблем Криму. […] Саме тому ми й створюємо Кримську платформу. Передбачаємо, що це допоможе консолідувати зусилля всіх цивілізованих країн і громадських сил як в Україні, так і за кордоном для роботи на благо Криму. А значить, і на благо кримськотатарського народу. Ми дуже сподіваємося на те, що представники Меджлісу приєднаються до цієї роботи».

Раніше ми писали, що в Офісі президента України пояснили п’яте питання з «всеукраїнського опитування».

Зеленський: «Україна робить усе, щоб бути рівноправним членом ЄС»