Будапештський меморандум. У Зеленського пояснили п’яте питання з «всеукраїнського опитування»
УНІАН

В Офіс президента України (ОПУ) пояснили останнє питання, яке президент України Володимир Зеленський планує винести на «всеукраїнське опитування». Питання стосується безпекових гарантій для України за Будапештським меморандумом.

В ОПУ зазначили, що меморандум дозволяє звертатися до держав-підписантів щодо виконання їхніх зобов’язань. Наразі влада хоче почути думку громадян країни.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Україна, відмовляючись від третього за потужністю ядерного арсеналу в тогочасному світі та, відповідно, роблячи найбільший після Другої світової війни внесок у глобальний мир і безпеку, отримала гарантії від провідних військових держав щодо непорушності своєї безпеки та існуючих кордонів», – наголосили в ОПУ.

Водночас в ОПУ зазначили, що опитування не тотожне референдуму. Його результат не матиме юридичних наслідків.

«Актуалізація положень Будапештського меморандуму може допомогти нашій державі поновити втрачені за той час можливості, створивши значно міцніші переговорні позиції разом щодо Донецька, Луганська і Криму», — йдеться у повідомленні.

Умови меморандуму:

  • поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України;
  • утримуватися від загрози силою, її використання проти територіальної цілісності/політичної незалежності України; ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти неї, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН;
  • утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, отримати будь-які переваги;
  • домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні, якщо вона стане жертвою акту агресії чи об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї;
  • не застосовувати ядерну зброю проти України, крім випадку нападу на них самих, їхні та підопічні території, збройні сили, їхніх союзників;
  • проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов'язань.

У Зеленського наголосили, що Росія порушила умови меморандуму ще у 2003 році під час прикордонного конфлікту навколо острова Тузла. Тоді протистояння між країнами загрожувало територіальній цілісності України.  

«Світ не відреагував належним чином на такі порушення зобов’язань одним з підписантів Меморандуму, які наростали з роками, призвівши в підсумку до прямої збройної агресії […] Його подальше невиконання може заблокувати досягнення нових дипломатичних рішень у сфері глобальної безпеки»,  кажуть у пресслужбі ОПУ..

Нагадуємо, Конфлікт навколо острова Тузла був спричинений спорудженням Росією дамби в Керченській протоці від Таманського півострова до острова Тузла у 2003 році.

Реакція Кремля

16 жовтня речник президента Росії Дмитро Пєсков в коментарі ТААС прокоментував тему Будапештського меморандуму. Прессекретар Володимира Путіна заявив, що Москва готова вести перемовини з Україною виключно в рамках Мінських угод.

Журналіст виданння повторно запитав, чи готова РФ повернутися до Будапештського меморандуму. На що Пєсков зазначив, що «він все сказав, що хотів сказати щодо цієї теми».

Довідка

5 грудня 1994 року Україна, США, Росія та Великобританія підписали у Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні.

Раніше ми писали, що президент України Володимир Зеленський офіційно озвучив ще три питання з «всеукраїнського опитування». 

Нагадуємо, у першому запитанні в українців поцікавляться, чи підтримують вони ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах. У другому — про їхнє ставлення до створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей.

«Всенародне опитування» проведе громадська організація, а профінансують його меценати.

Про закінчення війни, вступ до НАТО та відставку генпрокурора. Головні цитати Зеленського на ВВС