Прогресу щодо перемир’я немає. Подробиці переговорів Кулеби і Лаврова

У Туреччині завершились перемовини міністрів закордонних справ України та Росії Дмитра Кулеби та Сергія Лаврова щодо припинення війни.

Перемовини тривали півтори години, повідомив український міністр.

Під час брифінгу після завершення переговорів, Кулеба заявив, що вони не домовилися про жодне припинення вогню і що Лавров не обіцяв жодних гуманітарних коридорів для евакуації мешканців Маріуполя. 

Кулеба додав, що Лавров знову повторив повторив позицію Росії — припинення війни пов'язане з ультиматумом Москви фактично здатись.

«Перелік вимог Росії — це вимоги здатись. Сьогодні почув, що припинення вогню прив'язане до виконання вимог Україною, висунутих Володимиром Путіним. Хочу нагадати ще раз, що Україна не здалась, не здається і не здасться», — заявив Кулеба.

Голова МЗС України додав, що Лавров постійно повторював російські фейки та штампи про Україну, і для нього «не легко було його слухати».

За словами Кулеби, Лавров порушив тему ядерної безпеки і висловився на користь тристоронніх консультацій між МАГАТЕ, українськими та російськими експертами.

Мова йшла про захоплені росіянами Чорнобильської та Запорізької АЕС.

«Я сказав, що до приходу російських військ ядерні об'єкти функціонували надійно. Але найкраще, що може зробити Росія — вивести своїх солдатів з атомних станцій і дозволити персоналу їх обслуговувати», —  заявив Кулеба.

Після розмови Сергій Лавров заявив, що Росія не нападала на Україну.

У нього запитали, чи планує Росія нападати на інші країни.

«Чи плануємо ми нападати на інші країни? На інші країни ми не плануємо нападати. Ми і на Україну не нападали. В Україні ми просто... пояснили багаторазово: настала ситуація, яка створює прямі загрози для безпеки Російської Федерації», — заявив Лавров.

Щоправда після цього Лавров заявив, що Росія свідомо бомбила пологовий будинок у Маріуполі:

«Це була база ультрарадикального батальйону «Азов». Ці дані було пред'явлено три дні тому. Тому робіть висновки самі», — сказав Лавров. 

Це були перші мирні перемовини на такому високому рівні — керівників зовнішньополітичних відомств.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Третій раунд переговорів російської та української делегацій завершився. Про що домовились