«Промисловий безвіз» між Україною та ЄС з’явиться не у 2022 році — Стефанішина
Unsplash

Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, не змогла точно сказати, коли Україна та Євросоюз укладуть угоду про «промисловий безвіз».

За її словами, конкретні дати вона зможе назвати влітку 2022 року, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«КРІ, який би я встановлювала на 2022 рік, — це початок офіційних переговорів. Вони можуть бути дуже швидкими, якщо вдасться побудувати політичний консенсус у Єврокомісії щодо цієї угоди», — заявила віцепрем'єр.

Стефанішина додала, що не розраховує на укладення договору у 2022 році.

Що таке «промисловий безвіз»

«Промисловий безвіз» — це неофіційна назва Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of industrial products, ACAA), можливість підписання якої передбачено Угодою про асоціацію з ЄС.

Наразі Євросоюз підписав такий договір з сімома країнами, Україна може стати наступною.

Після укладення угоди сертифікати, видані органами з оцінки відповідності України, визнаватимуть в країнах ЄС та навпаки. Таким чином український виробник промислової продукції зможе експортувати свій товар у ЄС за сертифікатом, який він отримав в Україні. 

Спочатку «промисловий безвіз» буде укладено у трьох секторах: низьковольтне електрообладнання, електромагнітна сумісність обладнання, машини. Згодом таку практику можуть поширити на інші види промисловості.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Євросоюз виділив понад €30 млн для посилення оборони України — Кулеба