«Просимо визнати «ДНР» і «ЛНР». Про що говорили на засіданні Радбезу РФ
Getty Images

У понеділок, 21 лютого, Володимир Путін, президент РФ, скликав засідання Ради Безпеки, щоб обговорити ситуацію в Україні.

Під час засідання Путін знову назвав Революцію гідності «держпереворотом» та згадав про прохання ватажків створених на сході України псевдореспублік «ДНР» і «ЛНР» визнати їхню незалежність

Президент Росії додав, що Україну використовують як інструмент для боротьби з його країною. При цьому він підкреслив, що ціллю РФ є «безпека», а не конфронтація. Путін знову наголосив на небажанні Росії бачити Україну частиною НАТО. Лідер РФ заявив, що тоді Київ спробує повернути собі анексований Крим.

Сергій Лавров, голова МЗС Росії, також висловився під час засідання. За його словами, НАТО та США проігнорували ключові вимоги Росії по «гарантіях безпеки».

«Колеги намагаються витягнути з російських пропозицій ті, які можна обговорювати, не зачіпаючи основні російські вимоги», — заявив Лавров. Він додав, що гарантії безпеки РФ можна розглядати лише в комплексі.

Після голови російського МЗС Путін взяв слово та заявив, що президент Франції Макрон запевнив його про зміни в американській позиції, але конкретизувати свою заяву не зміг.

Дмитро Козак, представник РФ у питанні врегулюванні конфлікту на Донбасі, заявив, що Україна намагається «заморозити» цей конфлікт та не виконує Мінські домовленості. Серед претензій згадали й те, що Київ відмовляється вести прямі переговори з ватажками маріонеткових республік на Донбасі.

Олександр Бортніков, директор ФСБ РФ, зазначив, що з «ДНР» і «ЛНР» до Росії прибули вже 68 тис. біженців. Сергій Шойгу, міністр оборони Росії, у свою чергу заявив про нібито «обстріли» з українського боку та заявив, що атака «спланована». Також Шойгу назвав можливість повернення ядерного статусу Україною «дуже небезпечною».

Після цього до трибуни вийшов Дмитро Медведєв, колишній президент РФ, та заявив, що у випадку визнання псевдореспублік «ДНР» і «ЛНР» напруга навколо цього питання з часом спаде. До того ж він назвав сотні тисяч жителів окупованого Донбасу «громадянами Росії». 

А В'ячеслав Володін, голова Держдуми Росії, заявив, що депутати просять Володимира Путіна визнати маріонеткові республіки. Такі ж заяви зробили Валентина Матвієнко, голова Ради Федерації Федеральних Зборів РФ, та Микола Патрушев, секретар Ради Безпеки Російської Федерації.

Михайло Мішустін, голова російського уряду, заявив, що Росія давно готується до ймовірних санкцій, які можуть накласти на країну в разі визнання «ДНР» і «ЛНР». Тому практично всі присутні на засіданні звернулися до Путіна з проханням визнати псевдореспубліки. Президент РФ заявив, що рішення ухвалять сьогодні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Запускати ракети по Хрещатику було б найгіршою річчю для Росії у сенсі міжнародного піару», — ексрадник Байдена