Проти мера Дніпра порушили кримінальну справу в Білорусі. Що трапилося
УНІАН

Проти Бориса Філатова, мера Дніпра, у Білорусі порушили кримінальну справу. Причиною став біло-червоно-білий прапор, який вивісили біля мерії міста замість офіційного білоруського.

У Генпрокуратурі Білорусі кажуть, що заміну стягу організував саме Філатов.

«Здійснивши наругу над історичною та культурною реліквією, він тим самим принизив національну честь і гідність білорусів», — заявили у прокуратурі.

Філатова звинувачують в розпалюванні національної ворожнечі. В Білорусі за це передбачено від трьох до 10 років позбавлення волі.

МЗС країни вже надіслало ноту протесту українській стороні та вимагає повернути офіційний червоно-зелений стяг з орнаментом на місце.

Сам Філатов пояснив, що прапор вивісили в межах проєкту «Алеї багатонаціонального міста». Так біля міськради з’явилися стяги різних країн. 

«Після маніпулятивних заяв, погроз та іншої маячні, яку Александр Лукашенко наговорив про Україну, червоно-зелений прапор з орнаментом замінили на біло-червоно-білий», — заявив Філатов. Він додав, що проєкт є виключно народною ініціативою.

Біло-червоно-білий стяг був державним у Республіці Білорусь до 1995 року, поки країну не очолив Олександр Лукашенко. Ці кольори часто можна було побачити на протестах проти самопроголошеного президента.

Раніше Сhas News писав, що Лукашенко заявив, що стягуватиме війська до України для «захисту південного кордону».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Лукашенко збирається повертати Україну «в лоно слов’янства»