Протягом травня-червня росія могла вивезти 180 тис. т українського зерна на понад два млрд грн — розслідування

Впродовж травня-червня росія могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України понад 180 тис. т українського зерна вартістю більш ніж два млрд грн.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

У травні супутники Planet Labs неодноразово фіксували довгі колони зерновозів, що тягнулись в бік окупованого росією Криму. 

Також росіяни вивозять і те зерно, яке Україна мала би експортувати до Африки, Азії, країн Європи, але його основні запаси нині залишаються на складах через заблоковані окупантами українські морські порти.

Крім того, окупанти вивозять зерно з елеваторів нині окупованих територій Херсонської, Донецької, Луганської та Запорізької областей.

За словами аграріїв, які досі залишаються на окупованих територіях, російські військові або вимагали продати зерно за безцінь, або забирали його просто так.

Транспортування фурами — це лише один з етапів вивезення російськими окупантами українського зерна, йдеться у розслідуванні.

Далі його вантажать на судна в кримському порту — у терміналі «Авліта», який наразі фактично контролюється владою рф. Серед них встановлені суховантажі — російські «Матрос Позинич», «Матрос Кошка», «Михайло Ненашев», сирійські балкери Finikia та Souria. Невстановлені вантажні судна супутник фіксував і на початку червня.

Продукція, яку вантажать в порту Севастополя, належить Україні — стверджують у Мінагрополітики України.

Також за словами заступника міністра Тараса Висоцького, у Криму «зрощення не було уже понад 7 років, зерно там вирости не могло».

На основі даних сервісу Marine Traffic та відповідно до аналізу експертів з морського транспорту, виходячи з розрахунку місткості суден та за умов їхнього повного завантаження — протягом травня та на початку червня окупанти могли незаконно вивезти з України понад 180 тисяч тонн зерна лише за цей період.

Раніше російське судно з краденим українським зерном помітили у Сирії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

CNN опублікував супутникові фото, як російські кораблі вивозять українське зерно