Путін бреше, більшість суден з українським зерном йдуть до Азії та Африки — Мінінфраструктури

В рамках дії «зернової угоди» більшість експортованої української агропродукції було відправлено до країн Азії та Африки. Лише третину від загального обсягу направили до Європи.

Про це повідомило Міністерство інфраструктури.

Усього станом на 7 вересня з чорноморських портів вивезли 2,37 млн тонн агропродукції. В країни Азії відправлено 54 судна з 1,04 млн тонн, в Європу — 32 судна з 0,85 млн тонн, а в Африку — 16 суден з 0,47 млн тонн агропродукції.

Зокрема, в Єгипет було відправлено 8 суден (192 тис. тонн зерна), Судан — 3 судна (115 тис. тонн), Кенію — 1 судно (50 тис. тонн), Алжир — 1 судно (44 тис. тонн), Сомалі — 1 судно (29 тис. тонн), Джибуті — 1 судно (23 тис. тонн) та Лівію — 1 судно (16,5 тис. тонн).

Також в рамках допомоги населенню Африки направлено 2 судна, зафрахтовані безпосередньо Всесвітньою продовольчою програмою ООН (ВПП). Вони везуть понад 60 тис. тонн пшениці для жителів Ємену та Ефіопії.

Загалом, в рамках роботи ВПП з портів України найближчим часом буде експортовано 280 тис. тонн агропродукції для боротьби з голодом. Найближче судно, яке зафрахтоване ВПП – це балкер KARIA ANGEL, який наразі проходить інспекційну перевірку у Стамбулі. У порту «Чорноморськ» він має забрати 30 тис. тонн пшениці.

В Мініфраструктури окремо наголосили, що підписана Україною, ООН та Туреччиною Ініціатива про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування не передбачає жодних обмежень щодо напрямків експорту.

«Будь-які заяви вищого політичного керівництва росії, спрямовані на обмеження експорту українського продовольства, розцінюємо як неприховане використання трагедії голоду в політичних цілях та чергові прояви цинізму, брехні та варварської сутності сучасної росії», — відзначили в міністерстві.

Нагадаємо, на Східному економічному форумі путін заявив, що майже усі судна з зерном з України прямують до країн ЄС, а не до найбідніших країн світу. І нібито через це він хоче обмежити вивезення агропродукції з України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Зернова угода»: з чорноморських портів вийшов найбільший караван суден