«Путін плюнув в обличчя Гутеррешу та Ердогану»: МЗС — про обстріл порту в Одесі

Ракетний удар по торговельному порту в Одесі ставить під сумнів досягнуті в Стамбулі домовленості про безпечний експорт зерна з українських портів.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Російська ракета — це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна», — відзначив він.

У МЗС закликали ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору та підкреслили, що у разі невиконання досягнутих домовленостей, росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи.

Нагадаємо, в ОК «Південь» повідомили, що 23 липня росія випустила чотири ракети «Калібр» по порту в Одесі. Дві з них збили сили ППО, але ще дві вразили об'єкти інфраструктури.

А 22 липня Україна підписала угоду із Туреччиною та ООН про розблокування експорту українського зерна через три порти (в Одесі, Чорноморському та Южному). Аналогічну угоду з Туреччиною та ООН також підписала росія. Рф представлял на церемонії підписання міністр оборони Сергій Шойгу, Туреччину — президент Реджеп Ердоган, а ООН — генсек Антоніу Гутерреш.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ракета «Калібр»: що це за зброя, якою росія щодня атакує нашу країну