Путін тричі відмовив Папі Римському в організації евакуації з Маріуполя

Папа Римський Франциск тричі намагався організувати гуманітарний коридор для евакуації мирних жителів з Маріуполя, але кожного разу отримав відмову від російського керівництва.

Про це пише італійська газета Il Messaggero з посиланням на джерела.

Ватикан надсилав свої пропозиції дипломатичними каналами, а також через міжцерковні зв'язки з Московським патріархатом. Однак усі переговори зазнали невдачі, оскільки росія в останній момент відмовлялася гарантувати безпеку, що робило евакуацію неможливою.

Перша спроба вивезти цивільних із заблокованого міста мала місце наприкінці березня. Тоді пропонувалося, що автоколону для евакуацію очолять архієпископ Вісвалдас Кулбокас, папський нунцій (посол, — ред.) в Україні, та православний єпископ.

Вдруге гуманітарний коридор спробували організувати у період Великодніх свят. З цією метою Папа збирався відправити з Польщі свого довіреного кардинала з гуманітарних питань Конрада Краєвського, який доставляв в Україну машини «швидкої допомоги».

Втретє Ватикан спробував врятувати цивільних з Азовсталі минулого тижня. Для цього планувалося відправити до міста корабель під прапором Святого Престолу. Однак і цього разу росія відмовилася надати гарантії безпеки.

Нагадаємо, з проханням організувати евакуацію цивільних з території Азовсталі неодноразово зверталися захисники міста. Зокрема, окреме відеозвернення записував майор Сергій Волина, командир морпіхів у Маріуполі.

ООН робить усе можливе для евакуації цивільних з Азовсталі — Гутерреш