Путіну, ймовірно, не вдалося вмовити Лукашенка вступити у війну — ISW

Після зустрічі путіна та Лукашенка у Мінську участь Білорусі у війні залишається малоймовірною.

Так вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначають, що під час зустрічі диктатори відмовились публічно обговорювати війну рф проти України. Натомість вони акцентували увагу на тому, що для Білорусі продовжує існувати «західна загроза».

На думку аналітиків, Лукашенко й раніше використовував подібну риторику захисту білоруських кордонів від Заходу, щоб уникнути участі РБ у війні. Так, він хотів показати путіну, що їхня армія повинна залишатися в Білорусі для захисту від НАТО.

«Той факт, що путін, схоже, прийняв тези Лукашенка, не переконуючи Лукашенка скоригувати їх, опосередковано підтверджує цю оцінку. Лукашенко, ймовірно, скоригує свою риторику, щоб створити правдоподібне пояснення для власного народу про те, чому він раптово відвернувся від вигаданої загрози вторгнення НАТО, щоб приєднатися до катастрофічного вторгнення путіна в Україну», — відзначили фахівці.

Також в ISW припускають, що путін намагається приховати наміри тиснути на Лукашенка, аби той згодом поступився та сприяв інтеграції Білорусі з рф.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Міноборони Білорусі заявило про завершення перевірки боєготовності військ