Рада ухвалила закон про створення Бюро економічної безпеки

Верховна рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон про створення Бюро економічної безпеки. Відомство відповідатиме за боротьбу з економічними злочинами і забере відповідну функцію у СБУ.

Створення Бюро підтримали 242 депутати, 30 виступили «проти», 47 — утрималися, 39 — не голосували.

Планується, що новий орган єдиний займатиметься розслідуванням фінансових злочинів та в майбутньому замінить податкову міліцію.

Закон розділяє сервісну та правоохоронну функцію податкової служби. Передбачається, що БЕБ утворюється президентом України.

У новому органі передбачена гранична чисельність працівників у 4 тис. осіб.

Бюро економічної безпеки має запобігати, виявляти, припиняти, розслідувати та розкривати кримінальні правопорушення, зокрема негативні для національної економіки.

У зв’язку з утворенням БЕБ держава ліквідує податкову міліцію, підрозділи контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

Бюро економічної безпеки буде єдиним правоохоронним органом, що розслідуватиме економічні злочини. Крім тих, які розслідує НАБУ. Це означає, що зі створенням БЕБ зникне не лише податкова міліція, але й економічні підрозділи в Національній поліції та Службі безпеки України.

Загалом на БЕБ планують покласти повноваження розслідувати ухилення від сплати податків, але крім цього ще низку злочинів, пов’язаних з економікою та фінансами.

У БЕБі працюватимуть детективи, які проводитимуть не лише збір аналітичної інформації про, наприклад, ухилення від сплати податків, але й вестимуть оперативно-розшукову діяльність на рівні з іншими силовими структурами.

Бюро економічної безпеки очолює директор. Він призначається на посаду урядом за поданням прем'єра за пропозицією комісії з проведення конкурсу. Звільняється урядом за поданням прем’єра.

Раніше схвалення законопроєкту про БЕБ у першому читанні викликало негативну реакцію у бізнесу. «Положеннями проєкту Закону №3087-д пропонується внести зміни до ряду законів, замінивши словосполучення «податкова міліція» на «Бюро економічної безпеки України», що призведе просто до зміни назви органу», — цитує ЕП координаторку податкового комітету Європейської бізнес асоціації Наталію Артемчук.

Вона також критикує ідею переведення на службу до нового бюро колишніх працівників податкової міліції без перевірки на доброчесність.

Голова Мінфіну Сергій Марченко вважає дискусійним питанням створення Бюро економічної безпеки — замість єдиного держоргану з економічних розслідувань він пропонує передати його функції департаменту Мінфіну. Про це Марченко сказав в інтерв'ю Радіо НВ.

Створення Бюро економічної безпеки (або аналогічного органу) замість існуючої Податкової міліції до кінця 2020 року було одним із зобов’язань України перед МВФ.

До законопроєкту до другого читання народні депутати подали близько 1500 поправок.

«Бізнес шанованих людей» вивів з України $22 млрд за три роки