Радіодиктант національної єдності: стала відома нова дата проведення

Радіодиктант національної єдності цього року вперше пройде 27 жовтня. Про це повідомляє Суспільне.

Де можна буде слухати радіодиктант:

  • на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;
  • в ефірі телеканалу Суспільне Культура;
  • на YouTube-каналі Українського Радіо;
  • на Facebook-сторінках Суспільного.

«Радіодиктант — це проєкт, головна мета якого не стільки перевірка грамотності, скільки єднання довкола української мови. Під час війни це особливо актуально. Знаково, що за годину прямого ефіру будуть включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом. Навіть на фронті, якщо в той момент буде така змога, наші воїни писатимуть!», — розповіла координатор проєкту, виконавчий продюсер Українського Радіо Юлія Шелудько.

Чому змінили дату проведення радіодиктанту національної єдності

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала команда Українського Радіо у 2000 році. Традиційно він проводився у День української писемності та мови, який прив'язаний до дня вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця. Раніше він відзначався 9 листопада, проте цього року президент Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати святкування на 27 жовтня.

Причиною такою рішення став перехід ПЦУ та УГКЦ на новий календар, відповідно до якого на 27 жовтня змістилася і дата вшанування Нестора-Літописця.

Поки невідомо, хто цього року напише текст для радіодиктанту і хто читатиме його у прямому ефірі. Минулого року текст радіодиктанту «Твій дім» написала письменниця і режисер Ірина Цілик, а зачитала його народна артистка Ада Роговцева.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Твій дім». Оприлюднено текст радіодиктанту Національної єдності-2022