«Рамштайн-2». Міністр оборони США розповів, про яку допомогу Україні домовилися на онлайн-зустрічі

У понеділок, 23 травня, понад 40 країн взяли участь у другому засіданні Контактної групи щодо України. Воно проходило у режимі відеоконференції.

Ллойд Остін, міністр оборони США і розкрив домовленості щодо постачання зброї Україні від міжнародної групи підтримки у війні проти росії.

Про це йдеться у підсумковому брифінгу Пентагону.

За словами очільника Пентагону, після наради 20 країн «оголосили про нові пакети допомоги».

Багато країн передають Україні необхідні артилерійські снаряди, системи берегової оборони, танки та іншу бронетехніку, а інші навчатимуть українських військових.

Остін також анонсував передачу Данією протикорабельних ракет «Гарпун» та пускову установку для них для захисту українського узбережжя.

Італія, Греція, Норвегія і Польща оголосили про нові пожертвування критично необхідних артилерійських систем і боєприпасів.

А Чехії подякували за допомогу бойовими гелікоптерами, танками та ракетними системами.

Також за словами Остіна, усі союзники України чітко розуміють справжні наміри росії. Москва спробувала кинути виклик світовому порядку та вільному світу, але Захід далі протистоятиме їй.

Перша зустріч у форматі «Рамштайн» відбулася 26 квітня. Вона стала проривом у постачанні зброї в Україну. США створили центр управління у німецькому Штутгарті, який керує мережею з більш ніж 40 країн-партнерів та союзників.

Друга зустріч контактної групи відбулась в онлайн-форматі, у ній взяли участь 47 країн. До неї, зокрема, приєдналися чотири нові країни: Австрія, Боснія і Герцеговина, Колумбія, Ірландія та Косово. 

Третя така зустріч відбудеться у Брюсселі 15 червня. У ній особисто візьме участь міністр оборони США.

9 травня Джо Байден, президент США, підписав закон про ленд-ліз для України. Завдяки цьому США зможе більш ефективно надсилати зброю та інші поставки в Україну через російське вторгнення — без бюрократичної тяганини.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Скільки крилатих ракет зараз знаходиться у Чорному морі?