«Рано чи пізно ці канали виграють європейський суд, і вже ніхто нічого ніколи їм зробити не зможе» — Костинський

Колишній член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський вважає рішення РНБО щодо блокування каналів 112 Україна, NewsOne та ZIK політичним і недалекоглядним.

У своєму допису у Facebook він називає такий крок «ведмежою послугою Зеленського Україні», оскільки боротьба з проросійською пропагандою у такий спосіб може мати протилежні наслідки. Також експерт вказує на те, що РНБО проігнорувало медіагрупу «1+1», часткою якої володіє родина Медведчуків.

«На мій погляд, рішення РНБО було радше реактивним та популістичним, ніж продуманим та зваженим. Гадаю, влада, що за останні два роки наламала дров на всіх політичних напрямках, зробила ставку на отримання швидкої позитивної оцінки з боку адміністрації нового Президента США та значної частини українського суспільства», — пише Костинський.

Він зазначає, що олігархічні медіа — лише інструмент, тому «щоби вбити медійний вплив тієї чи іншої сили, боротися потрібно з самою силою». І припускає, що Віктор Медведчук швидко придбає нові один-два телеканали, які зможуть переформатуватися і просувати таку ж саму ідеологію, як наразі заблоковані.

Також Костинський передрікає судові процеси, які можуть мати не дуже приємні наслідки.

«Телеканали з медіахолдингу «Новини» та сам Тарас Козак оскаржують рішення РНБО спочатку в Україні. Потім оскаржують рішення в ЄСПЛ. З високою вірогідністю рано чи пізно виграють європейський суд, отримують позитивне рішення на свою користь, яке, крім іншого, передбачає компенсацію з боку української держави. За потреби ці телеканали відновлюють своє мовлення. І, що найголовніше, з цього моменту вже ніхто нічого ніколи їм зробити більше не зможе! Рішення ЄСПЛ та позиція правозахисних організацій в Україні надають телеканалам Віктора Медведчука фактичну індульгенцію».

Зеленський каже про канали під санкціями, що їх фінансує Росія і це підтверджено