Рейв проти карантину. Іспанія і Франція гульнула на двох вечірках, барселонці трималися 40 годин

У кількох регіонах Іспанії в неділю посилили обмеження на пересування у відповідь на можливі наслідки новорічної рейв-вечірки. Вона тривала понад 40 годин і зібрала сотні учасників, попри пандемію коронавірусу.

Про це повідомляє RTVE. Нові обмеження набирають чинності в регіонах Андалусія, Мадрид і Арагон. У Мадридській спільноті з понеділка уряд забороняє в'їзд і виїзд, крім як із поважних причин.

Рішення було прийнято після того, як відбувся незаконний рейв на промисловому складі в барселонському передмісті Лінарс-дель-Валлес. За свідоцтвом видання CatalanNews, вечірку з 300 гостями розігнала поліція після того, як вона тривала майже 40 годин.

Каталонська федерація нічних закладів (FECALON) звинуватила владу в «пасивності» за те, що вона довго не закривала вечірку й не реагувала на переміщення сотень людей. Деякі з гостей прибули з інших європейських країн, попри існуючі обмеження.

У поліції заявили, що заарештували двох осіб і ведуть розслідування щодо ще п'ятьох за організацію незаконної вечірки. Їм може загрожувати штраф на суму до 3000.

Рейв у Франції

У Франції поліція нарешті припинила нелегальну вечірку з 2500 учасниками. Така кількість людей узяла участь у нелегальному рейві на півночі Франції.

Його організували попри суворі коронавірусні обмеження і комендантську годину, яка діє у всій країні. Про масову незаконну вечірку у французькому містечку стало відомо 31 грудня. Деякі з 2500 рейверів у Льєроні поблизу Ренна у Бретані планували вечірку до вівторка. У самому Льєроні проживають лише близько 800 жителів.

Поліція намагалася зупинити рейв, але його учасники почали жбурляти каміння та пляшки у правоохоронців. Рейвери вступали в сутички з правоохоронцями, щонайменше троє офіцерів отримали поранення. Також гості вечірки спалили одну поліцейську автівку і пошкодили ще три.

Вечірка почалася ввечері 31 грудня і тривала без зупинки 36 годин, повідомляє радіостанція France Bleu. Жандарми зупинили музику лише о 8:00 ранку 2 січня.

У п'ятницю відбулося кризове засідання міністерства внутрішніх справ, і всі виїзди транспортних засобів із рейву були заблоковані, коли поліція намагалася закрити захід.

Кілька учасників вечірки були з Великобританії та Іспанії, заявили поліцейські.

О 05:30 2 січня в суботу рейвери почали згортати вечірку й залишати два непрацюючі складські ангари, заявила місцева префектура. Виходити їм довелося через кордон поліції, яка зробила його, аби не вдаватися до насильства. У п'ятницю, 1 січня, влада заявила, що відкрила санітарний кордон навколо вечірки. Тих, хто покидає захід, вона закликала до самоізоляції протягом семи днів.

Поліція виписали штрафи гостям, а організаторів все ще шукають.

Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманін повідомив у Twitter, що на місці події поліція вилучила вантажівки, звукову апаратуру та генератори та розпочала слідство. Міністр наголосив, що поліцейські припинили незаконну рейв-вечірку без застосування насильства. За повідомленням французького телеканалу BFM TV, поліція затримала водія з діджейськими пультами, динаміками та генератором у багажнику автомобіля.

«Ми продовжуємо перевіряти та складаємо протоколи на кожного учасника в момент, коли вони залишають місце проведення вечірки», — написав Дарманен у Twitter. Згодом він додав, що склали понад 1200 протоколів про адміністративні правопорушення. Штрафи (135) правоохоронці виносили за недотримання комендантської години, відсутність масок, вживання наркотиків та відвідування незаконних зборів.

Утім, під його постом користувачі розмістили відео, на якому, за їхніми словами, учасники вечірки залишають місце проведення в обхід поліцейських.

Дарманен також зазначив, що правоохоронці вже розпочали розслідування. Він пообіцяв організаторам жорстке покарання.

Один з учасників вечірок, який назвав себе Джо, сказав агентству AFP, що «дуже мало хто поважав соціальне дистанціювання» на заході.

Кілька людей спали в своїх машинах, перш ніж повернутися танцювати, повідомляє газета Le Monde. Один гість розповів виданню, що рейв був «дуже добре організований», всередині стояли кіоски з їжею.

Жорсткий карантин у Франції

Франція запровадила суворі правила напередодні Нового року, включаючи комендантську годину з 20:00 до 06:00.

По всій країні влада задіяла понад 100 000 поліцейських для закриття вечірок під час комендантської години, повідомляє BBC.

Офіцерам було наказано закривати підпільні вечірки, як тільки про них повідомляють, штрафувати учасників та визначати організаторів.

Через пандемію коронавірусної хвороби у Франції діють жорсткі обмеження соціальних контактів. За рекомендацією уряду, навіть у новорічну ніч вдома збиратися мали б не більше шести дорослих. Під час комендантської години, яка діє з 20-ї вечора до 6-ї ранку, заборонено залишати своє помешкання без поважної причини.

З початку пандемії Франція зафіксувала понад 2,6 млн випадків коронавірусу та 64 892 смертей.

Протягом останніх днів правоохоронцям інших країн Європи також доводилося закривати події.

Трьох футболістів з лондонської футбольної команди «Тоттенхем Хотспур» сфотографували на різдвяній вечірці минулого тижня з порушенням правил коронавірусу.

А в Ессексі незаконна новорічна вечірка пошкодила церкву Всіх Святих поблизу Брентвуда. Відтоді церковна влада отримала сотні фунтів стерлінгів для оплати ремонту.

Після карантину чеський перевізник запустить потяг Прага — Краків — Львів