Японія прийняла рекордний за обсягом бюджет на наступний рік у відповідь на виклик пандемії
Pinsent Masons

Кабінет міністрів Японії затвердив у понеділок рекордний проект бюджету на суму $1,03 трлн на наступний фінансовий рік, який почнеться з квітня 2021 року, повідомляє Міністерство фінансів. Витрати на боротьбу з коронавірусом й підтримка економіки виснажили державні фінанси.

Щорічний бюджет обсягом 106,6 трлн. єн ($1,03 трлн) також такий значний завдяки рекордним військовим витратам та підтримці добробуту, повідомляє Reuters. Він відзначився зростанням на 4% порівняно з початковим рівнем цього року. Дев'ять років поспіль він зростав, а новий борг «з’їдав» більше третини доходу.

Повсюдно, від Європи до Америки, політики ввели низку грошово-кредитних та фіскальних стимулів, аби запобігти глибокій і тривалій рецесії. Адже пандемія закрила міжнародні кордони та «вигнала» багатьох з роботи.

В Японії фіскальна реформа була зупинена, оскільки прем'єр-міністр Йошіхіде Суґа надав пріоритет зусиллям по стримуванню пандемії та стимулюванню зростання. Він не зважав на те, що державний борг у два рази перевищує розмір японської економіки — його сума $5 трлн.

«Про те, як збалансувати реакцію на коронавірус та фіскальну реформу, в Японії навряд чи дискутували. Надзвичайно низькі процентні ставки внаслідок тривалого послаблення монетарного балансу Банку Японії, можливо, призвели до паралічу фіскальної дисципліни», — сказав Ізуру Като, головний економіст Totan Research.

План витрат парламент має затвердити на початку наступного року. Він буде розроблений разом із третім додатковим бюджетом на цей фінансовий рік у вигляді комбінованого 15-місячного бюджету. Той спрямований на витрати для полегшення вірусного удару та на оголошену Суґою мету — досягнення вуглецевої нейтральності й цифрової трансформації.

«Нам довелося знайти правильний баланс між запобіганням розповсюдження інфекцій, відродженням економіки та фіскальною реформою. Це було найскладнішим завданням при складанні цього бюджету» — сказав міністр фінансів Таро Асо журналістам після засідання уряду.

Дефіцит первинного бюджету уряду на 2021 рік — без урахування продажу нових облігацій та обслуговування боргу — становить 20,4 трлн. єн. Це вдвічі перевищує початкові оцінки цього року. Мета, збалансування бюджету, стає примарною.

Рейтингове агентство Fitch у липні скоротило прогноз рейтингу боргу Японії до негативного зі стабільного, попереджаючи про вплив COVID-19 на зростання державного боргу.

«Великі стимулюючі витрати, розпочаті в цьому фінансовому році, можуть викликати занепокоєння щодо «фіскальної скелі», що може виправдати заклики до збільшення витрат у майбутньому фінансовому році», — сказала Коя Міямае, старший економіст SMBC Nikko Securities.

Раніше ми писали, що уряд Японії спершу стимулював внутрішній туризм для розвитку економіки, а тепер відмовився від цієї ідеї.

Японські бібліотеки стерилізують книги за допомогою ультрафіолету та очищають сторінки від пилу