Японія бореться з коронавірусом у розкішному стилі — масками ціною $9600
The Week UK

Японські законодавці мод тепер можуть захиститися від коронавірусу в розкішному стилі масками, прикрашеними діамантами та перлами, за мільйон ієн ($9600) кожна.

Мережа Mask.com компанії Cox Co розпочала продаж масок, виготовлених власноруч, минулого тижня, пише Reuters. Вона оголосила про мету підбадьорити людей та стимулювати продажі в індустрії моди, депресивної через пандемію COVID-19.

Дорогі маски прикрашені діамантом вагою 0,7 карата та понад 300 шматочками кристала Swarovski, в той час як перлинні маски містять близько 330 японських перлів Akoya.

«Всі відчувають себе пригнічено через коронавірус і було б чудово, якби їм стало легше, коли вони подивляться на одну з цих блискучих масок», — сказала в середу агентству Reuters Азуса Каїтака, консультант у магазині компанії біля станції Токіо.

«Ювелірна та тканинна промисловість також зазнали спаду через коронавірус, і тому ми зробили ці маски в рамках проєкту, що сприяє відродженню Японії», — додала вона.

Cox, частина роздрібної торгової групи Aeon Co, з вересня відкрила Mask.com в інтернеті та в шести фізичних місцях, пропонуючи більше 200 видів масок за ціною, що починається з 500 ієн ($1 = 104.4900 ієн).

Японські маски все ще далекі від найдорожчих у світі. Ця «честь» належить масці в $1,5 мільйона, виготовленій із 250 грамів золота 18 карат, розробленої ізраїльським ювеліром Івелем.

Токіо закликає скоротити час роботи барів та ресторанів у боротьбі з вірусом

Японська столиця вимагатиме скорочення часу роботи барів та ресторанів і проситиме жителів якомога більше залишатися в приміщенні. Все це — в рамках «жорсткого приборкання» сплеску випадків коронавірусу, цитує губернатора Токіо Reuters.

Японії стримує найвищий сплеск інфекцій на сьогоднішній день, коли щоденні зараження за останні кілька днів перевищують 500 випадків у Токіо. У середу у місті було 54 серйозні випадки, найбільше з часів скасування надзвичайного стану у травні.

«Нам потрібно змусити всіх співпрацювати, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу жорстким, зосередженим способом. Ми усвідомлюємо, що нині надзвичайно важлива пора року для власників бізнесу, але якщо ми не зупинимося зараз, це (пандемія — Прим. ред) просто продовжиться», — цитує Reuters губернатора Юріко Койке.

Койке зазначила, що після подібного прохання скоротити час роботи влітку кількість випадків зменшилась. Вона додала, що в багатьох випадках люди «підчіпляли» вірус у ресторанах та барах, а потім приносили його додому, заражаючи сім'ю.

Організації матимуть право на грошову допомогу до 400 000 ієн ($3831), якщо співпрацюватимуть з владою на час закриття, яке діятиме з суботи до 17 грудня.

Західне місто Осака, яке є одним із регіонів, що стикаються зі сплеском випадків хвороби, було однією з територій, де у вівторок частково зупинили внутрішню кампанії з пропаганди подорожей.

Осака також просить бари та ресторани скоротити час роботи, заявив міський голова Ічіро Мацуї і додав: «Я розумію, що ситуація ускладнює для власників підтримку свого бізнесу, але нам також потрібно зменшити навантаження на медичний персонал, якого у нас обмежена кількість».

Пропаганда подорожей, що включає знижки на проїзд та готелі, є частиною зусиль прем'єр-міністра Йошіхіде Суги щодо стимулювання регіональної економіки. Проте її критикують через ризик передачі вірусу з великих міст у сільську місцевість.

Ще ніхто не згадував про призупинення програми в Токіо, хоча Койке заявив, що інша унікальна для столиці програма буде тимчасово припинена.

Рішення Суги частково призупинити програму коштувало йому підтримки і може затьмарити його шанси на тривале перебування на посаді, а критики називають цю дію занадто дрібною й занадто запізнілою.

Кількість нових щоденних заражень в Токіо в середу становила 401, національні показники — близько 1500. Загальна кількість загиблих від вірусу становить трохи більше 2000.

Японський прем'єр-міністр Суга зіткнувся з критикою туристичної кампанії

Японський прем'єр-міністр Йошіхіде Суга, який зайняв найвищу посаду у вересні після того, як Сіндзо Абе подав у відставку через хворобу, отримав солідний рейтинг понад 50%. Він був підкріплений іміджем лідера, що просуває популярну політику, таку як зниження тарифів на мобільний зв’язок.

Але критики заявили, що скасування політиком програми, яку він підтримав для зміцнення економіки, ризикує створити йому імідж упертого та нерішучого лідера, що не турбується належно про здоров'я населення, повідомляє Reuters.

Урядовці неодноразово заявляли, що подорожі самі по собі не поширюють інфекцію, якщо вжити належних профілактичних заходів.

Суга захищав туристичну кампанію в середу, заявивши на парламентській комісії, що заразилася лише частина подорожуючих, і що туризм «надзвичайно ефективно підтримує регіональну економіку».

Однак професор Кіотського університету Хіросі Нішіура, експерт з інфекційних хвороб і член урядової консультативної ради, заявив Reuters, що очевидно, що більший рух людей збільшує ризик зараження.

Експерти, які консультують уряд — який у п'ятницю закликав до часткової паузи в програмі подорожей — були «дещо змушені» прийняти політику допомоги економіці, незважаючи на підвищений ризик туризму для здоров'я, сказав він.

Довгострокове майбутнє Суги залежить від результатів загальних виборів, які мають відбутися до жовтня 2021 року.

Раніше ми писали, що Японія — в занепокоєнні напередодні Олімпійських ігор: відбулися кібератаки Росії на додачу до пандемії. Також уряд змушений буде злити воду з Фукусіми, але вона містить небезпечні речовини.

Японія виходить з рецесії з масштабним зростанням економіки, яке назвали «бум через Zoom»