Республіканці у Конгресі США вимагають ввести санкції проти газопроводу «Північний потік-2»
Pixabay

Майкл Маккол, конгресмен від Республіканської партії та член комітету Палати представників у закордонних справах, і ще 20 його однопартійців з комітету закликали Державний департамент США переглянути рішення про відмову від санкцій проти Nord Stream 2 AG, компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2».

Відповідне звернення вони направили 1 червня Ентоні Блінкену, державному секретарю США, у листі.

На думку конгресменів, за допомогою «Північного потоку-2» Росія зможе дозволити собі «подальшу дестабілізуючу поведінку в Європі». Також вони вважають, що це допоможе Путіну фінансувати майбутню агресію.

«Обґрунтування, надане Конгресу щодо скасування санкцій, є дуже проблематичним», — вказують у документі.

Конгресмени вважають, що відміна санкцій повністю ігнорує думку країн Центральної та Східної Європи. У листі висловлюють припущення, що адміністрація президента Байдена, схоже, ставить інтереси Берліна вище за інтереси решти європейських держав.

Також скасування санкцій проти «Північного потоку-2» підриває послідовну діяльність США у боротьбі із загрозою, що йде з Кремля, пишуть конгресмени.

У листі зазначили, що в разі добудови газопроводу Україна стане більш вразливою до російської агресії, адже Москва більше не потребуватиме її газотранспортної системи. Нещодавня ескалація на кордоні України та Росії стала потужним нагадуванням про реальність.

Конгресмени наполягають, що жорсткі й однозначні публічні заяви Держдепу щодо «Північного потоку-2» потрібно поєднувати з жорсткими та однозначними діями.

Як ми писали раніше, адміністрація президента США ввела і одразу призупинила дію санкцій проти компанії-оператора проекту газопроводу Nord Stream 2 AG і Маттіаса Варніга, її гендиректора. Тоді Верховна Рада звернулася до Конгресу США за підтримкою санкцій проти газопроводу.

США відновлюють санкції проти дев'яти державних компаній Білорусі