Режисера церемонії відкриття Олімпіади звільнили за день до початку Ігор через жарти про Голокост

У четвер, 22 липня, Оргкомітет Олімпіади у Токіо звільнив Кентаро Кобаясі, режисера церемоній відкриття та закриття. Відбулось це лише за день до офіційного відкриття Ігор.

Причиною стало оприлюднене відео 1998 року, де комік Кобаясі недоречно жартує про Голокост, повідомляє Kyodo.

В епізоді, який розповсюдили в мережі, Кобаясі говорить про паперових ляльок, що «вони з того часу, коли говорили «Давайте пограємо у Голокост».

Відео засудив Центр Симона Візенталя, єврейська правозахисна організація, що базується в Лос-Анджелесі.

«Будь-яка людина, якою б креативною вона не була, не має права глузувати над жертвами нацистського геноциду. Такі асоціації ображають пам'ять шести мільйонів євреїв», — сказав рабин Абрахам Купер, заступник декана центру.

Чинна голова Оркомітету Ігор Сейко Хасімото вибачилась та заявила, що відповідальна за те, що Оргкомітет не провів достатньої перевірки щодо минулого режисера.

Сам 48-річний Кобаясі також вибачився. Він зізнався, що обирав слова для сценки «вкрай необачно» і шкодує про це.

Ціна престижу. Що швидше вб’є Олімпійські ігри — пандемія чи невиправдані витрати

Раніше на початку тижня також пішов у відставку Кейго Оямада, один із композиторів церемонії відкриття. Сталося це після визнання знущань та жорстокого поводження щодо дітей-інвалідів у минулому.

А у лютому змінився голова Оргкомітету. 83-річний Йосіро Морі залишив посаду через сексистські висловлювання.

Олімпіаду в Токіо проводять під гаслом «Єдність у різноманітті», яке наголошує на важливості прийняття відмінностей людей, включаючи расову, статеву, релігійну приналежність та рівень здібностей.

Пращурам і не снилося. Як технології змінюють Олімпіаду