Рф та білорусь продовжують продавати деревину в ЄС під виглядом казахської та киргизької — розслідування

Попри накладені санкції рф та білорусь продовжують продавати деревину до ЄС. Її видають за сировину нібито казахського або киргизького походження.

Про це йдеться у розслідуванні Білоруського розслідувального центру, литовського видання Siena і організації журналістів-розслідувачів OCCRP.

Білорусь і росія були основними постачальниками деревини для країн-членів Євросоюзу. Але після початку повномасштабного вторгнення ЄС заборонив купівлю лісоматеріалів, щоб позбавити рф і білорусь грошей на війну. Однак після заборони на імпорт до країн ЄС різко зросли поставки із Центральної Азії.

Території Казахстану і Киргизстану майже не вкриті лісами, і ці дві країни майже не виробляють деревину. Але за документами імпорт дерева до ЄС із цих двох країн за пів року зріс у 66,6 раза проти минулого року. Більшість деревини ввозиться через Латвію, Литву, Польщу, Німеччину і Данію.

Журналісти виявили кілька компаній, які обіцяли зробити фальшиву документацію на білоруський ліс. Пізніше вони заперечували, що говорять про обхід санкцій.

Нагадаємо, раніше Єврокомісія запропонувала покарання за порушення санкцій.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Канада відновила санкції проти турбін для «Північного потоку»