Рік з початку пандемії. Китай дискутує із США про похоження вірусу й не пускає експертів ВООЗ до міста
Getty Images

Оптовий ринок морепродуктів Хуанань «прославився» 31 грудня 2019 року після того, як чотири випадки таємничої пневмонії були пов’язані з ним і його  закрили на ніч. В кінці січня місто розпочало виснажливий 76-денний жорсткий карантин. Влада впровадила його, попередивши лише за кілька годин, й заборонила людям залишати свої домівки.

Майже рік з моменту початку спалаху COVID-19 забрав життя понад 1,5 мільйона людей, а ринок морських продуктів в Ухані, де його вперше виявили, стоїть порожнім, навіть коли місто навколо нього ожило.

Ринок став символом запеклої політичної та наукової битви, яка вирує навколо походження вірусу, повідомляє Reuters. Пекін продовжує протистояти США та іншим країнам, звинувачуючи їх у упередженості.

Команда експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я ще не відвідала Ухань, не кажучи вже про ринок. Органи охорони здоров’я в Китаї та за кордоном попередили, що зусилля з відстеження походження можуть зайняти роки і дадуть непереконливі результати.

В Ухані, де клеймо першого епіцентру коронавірусу є відчутним тягарем, понад десяток жителів та власників підприємств сказали Reuters, що не вірять, що вірус почався в місті.

«Це, безумовно, не міг бути Ухань. Напевно, його принесла сюди інша людина. Або, безперечно, вірус передався з товару, привезеного ззовні. В місті лише були певні умови, щоб він з’явився тут», — сказав продавець м’яса та риби на ринку у центрі міста, який назвав себе Чен.

Протягом останніх місяців китайські дипломати та державні ЗМІ заявили, що вважають, що ринок — не місце походження, а «жертва» хвороби, й підтримали теорії, що вірус потенційно походить з іншої країни.

Експерти стверджують, що ринок все ще відіграє роль у розслідуванні, і тому його навряд чи вдасться знести, хоча більша частина досліджень буде спиратися на зразки, відібрані відразу після початку спалаху.

«Перша група випадків була там, тому принаймні було б цікаво з'ясувати їх походження та висунути кілька гіпотез. Наприклад, чи вірус передався від диких тварин, чи, можливо, від людини-«суперрозповсюджувача», — сказав Цзінь Дун-Янь, професор вірусології з Університету Гонконгу.

Доступ до району залишається дуже обмеженим. Люди, які відвідували ринок до блокування, пам’ятають жваву будівлю з сотнями кіосків, розділену на секції для червоного м’яса, морепродуктів та овочів.

Барикади із малюнками нині оточують територію. Всередині дерев’яні дошки закривають кіоски та вікна.

На другому поверсі над порожнім ринком у червні знову відкрилися магазини, що торгують окулярами та обладнанням для оптометрії.

Цього тижня охоронець біля входу на ринок оптики виміряв температуру і попередив журналістів не робити відео чи фотографії всередині будівлі.

Хоча Ухань з травня не повідомляв про нові випадки COVID-19, що передаються місцевим шляхом, ситуація складна для тих, хто покладався на зведення кінців з кінцями завдяки ринку.

Лай, який відкрив свій японський ресторан у червні, каже, що закриття ринку та подальша паніка у громадськості щодо безпеки імпортних морепродуктів збільшили витрати на придбання деяких інгредієнтів у п’ять разів. Він каже: «Наша мета на наступний рік — просто вижити».

Як ми писали раніше, Шанхай став найбільш поєднаним авіасполученням містом у світі й обігнав Лондон. Через пандемію чотири найбільш сполучені міста зараз знаходяться в Китаї.

Південна Корея веде переговори з Китаєм для побудови миру на Корейському півострові