Різдво, коронавірус та страх перед Brexit ставлять склади Європи на межу наповнення

У роздрібних торговців у всьому світі як ніколи багато підстав упаковувати склади до краю та зберігати запаси для покупців. Адже тепер рекордну кількість товарів купують в Інтернеті.

Окрім запасів на Різдво та на випадок можливих карантинів, пов’язаних з COVID-19, Європі та Великобританії незабаром доведеться мати справу з Brexit, повідомляє Reuters.

Британські компанії ввозять до себе якомога більше товарів перед потенційними збоями у січні. Водночас їхні європейські колеги накопичують товари в загальноєвропейських розподільчих центрах поблизу таких портів, як Гамбург та Роттердам.

Платформи управління електронною комерцією, включаючи ZigZag та Global-e, які обслуговують Forever 21, Boohoo, Gap, Selfridges та Hugo Boss, зазначають, що близько 30-35% продажів роздрібних торговців у Великобританії припадає на покупців у континентальній Європі. Популярні у королівстві бренди, такі як продукція китайського роздрібного магазин електронної комерції Shein або американський спортивний одяг Under Armour, наразі зберігаються на складах виключно в ЄС. Про це заявив генеральний директор ZigZag Аль Геррі.

Зростання електронної комерції протягом року внаслідок пандемії вже довело складські площі до межі.

«Більшість перевізників вже працювали у «різдвяних» обсягах під час першої хвилі. Якщо тепер ви додасте різдвяний ефект, це стає ще складнішим завданням», — заявив у листопаді фінансовий директор європейської мережі роздрібної торгівлі Zalando Девід Шредер.

Попит на склади для зберігання після Brexit може зрости ще більше, оскільки роздрібні торговці намагаються уникати митних перевірок і, якщо угоди не буде укладено, тарифів.

«Роздрібні торговці не хочуть, щоб їх знову виловлювали», — сказав Нік Кук, керівник європейського власника складів GLP, маючи на увазі потенційні стреси, які може спричинити Brexit. Його склади площею 3,3 млн кв. м у континентальній Європі та 700 000 кв. м у Великобританії, здані в оренду компаніям типу H&M, Amazon і DHL, наразі зайняті на 97%.

У Великобританії обсяги оренди комерційних складських приміщень знаходяться на рекордному рівні в 32,5 млн квадратних футів і, за прогнозами, до кінця року зростуть до 40 млн, повідомляє консультаційна компанія з нерухомості CBRE.

Логістичний оператор Europa Worldwide Group, який постачає товари для роздрібної торгівлі та третіх сторін, таких як DHL та Amazon, зберігає на 60% більше товарів для електронної комерції, ніж у цей час минулого року, повідомляє компанія.

Виробник взуття Vivo Barefoot заявив, що напередодні грудня відправив якомога більше взуття зі свого виробничого майданчика в Португалії на свій британський склад.

M&S, Next і Primark заявили, що на початку цього року їхні склади все ще тримали непроданий літній одяг.

Навіть після пандемії очікується, що попит на складські приміщення залишатиметься високим. Причина — клієнти, які звикли робити замовлення через Інтернет, продовжують це робити. За даними Prologis, електронна комерція, як правило, вимагає приблизно втричі більше складських можливостей, ніж фізична роздрібна торгівля.

Роберт Добжицький, розробник складських приміщень, заявив, що закриття кордонів через пандемію спонукало роздрібних торговців розподілити запаси по окремим країнам. Тепер товари з кількох держав не запасають в одному спільному складському просторі.

«Ми бачимо відхід від стратегій логістики за принципом «встигнути вчасно». Все більше шириться принцип «про всяк випадок». Не тільки в період, який ми всі зараз переживаємо, але й у період, який ми переживемо після Brexit», — сказав Ендрю Джонс з агентства з нерухомості Londonmetric у листопадовому звіті про прибутки.

Роздрібні продавці також можуть прагнути розділити логістичні операції між Великобританією та ЄС, щоб уникнути нарахувань.

Навіть за умови нової угоди транскордонні торговці повинні будуть платити за товари, що переміщуються між Великобританією та ЄС, та відстежувати кожне замовлення за комерційними документами. За підрахунками британської логістичної галузі, для торгівлі в ЄС буде потрібно 250 мільйонів митних декларацій на рік.

Утримання акцій на обох ринках усуне цю проблему і є рішенням, яке обрали найбільші гравці. У липні Amazon заявила, що з 28 грудня надалі не буде розподіляти товари для комерсантів між Великобританією та ЄС. Натомість їм доведеться відправляти свої запаси окремо в центри забезпечення в обох регіонах.

Тим часом інші гравці галузі починають обговорювати такі варіанти, як перетворення сільськогосподарських будівель, порожніх площ на запущених вулицях або вільних підвалів на складські приміщення, згідно з дослідженнями фірм, включаючи Savills та JLL.

Але процес будівництва та переробки відбувається повільно, і пандемія його сповільнила, тож багато планів все ще є мрією.

Як ми писали раніше, Великобританія та Франція підписали нову угоду про зупинення нелегальної міграції через Ла-Манш.

ЄС починає судитися з Британією щодо порушення умов «Брексіту»