«Ризикований та історичний тур». Папа Римський вперше в історії приїхав до Іраку
Getty Images

Папа Римський Франциск сьогодні прибув до Багдада, столиці Іраку. Він здійснив давню мрію наступників святого Петра.

В  міжнародному аеропорту Багдада його офіційно зустрів прем’єр-міністр країни Мустафа Абдель Латіф Мушетт. Потім глава католицької церкви поїхав на церемонію до президентського палацу.

Папа зустрінеться з провідними іракським священнослужителями й відвідає Мосул — «колишню цитадель» терористичного угрупування «Ісламська держава». Про це пише Reuters.

Для захисту 84-річного понтифіка Ірак задіяв тисячі співробітників служби безпеки.

Франциск також відвідає багдадську церкву, де ісламістські бойовики вбили більше 50 християн в 2010 році. Крім цього, він поїде в Ур, місце народження пророка Авраама, якого поважають християни, мусульмани і євреї. Франциск виголосить там промову, а потім повернеться до Багдада, де відслужить месу в халдейській церкві.

Також він зустрінеться з високопоставленим мусульманським священнослужителем Іраку, 90-річним великим аятолою Алі ас-Сістані. Той має славу відлюдника і майже повністю залишається поза громадським життям. Найшанованіший шиїтський священик в Іраку рідко зустрічається з іноземними сановниками.

Зустріч з Сістані, який має великий вплив на шиїтську більшість Іраку й на політику країни, буде першою зустріччю Папи. Вона буде приватною у скромному будинку аятолли в Наджафі. Чиновники заявили, що не очікують підписання угоди між сторонами.

У неділю Папа повинен вилетіти до Ербіля в автономному регіоні Іракського Курдистану, який останніми днями був місцем ракетних обстрілів.

Після зустрічі з чиновниками папа вирушить вертольотом до Мосула, колись різноманітного в релігійному плані міста, яке було зруйноване війною та окупацією частини Іраку Ісламською державою. Франциск виголосить молитву за жертв війни на міській Церковній площі.

Потім він вирушає до Каракоша, одного з найжвавіших християнських міст Іраку. Громада міста протягом останнього десятиліття страждала від насильства. Папа виголосить промову в церкві, а потім повернеться до Ербіла, де відслужить на відкритому повітрі на футбольному стадіоні Франсо Харірі.

Франциск повертається до Риму в понеділок.

Видання відзначає, що деякі угруповання бойовиків-шиїтів виступили проти візиту Франциска.

Заходи безпеки не дозволяють скупчення людей, які є звичним видовищем для доріг, якими проїжджає Папа. Очільник церкви сам зажадав від організаторів подбати про дотримання карантину проти COVID-19. Але невеликі групи іракців таки вітали очікуваного гостя на вулицях міста.

Папа також погодився на те, щоб пересуватися в броньованому автомобілі, чого він не допускав під час попередніх подорожей.

Чому Папа відвідує одну з найдавніших християнських громад у світі

Поїздка відбувається, незважаючи на побоювання щодо пандемії та безпеки, констатує NYTimes. Постійні проблеми з безпекою в Іраку, спустошеному роками війни та конфліктів, не перешкодили Папі Франциску відвідати одну з найстаріших християнських громад у світі.

Такий візит був мрією кількох пап. Іван Павло II мав намір поїхати в 2000 році, але поїздку скасували, оскільки в регіоні тоді зросла напруга. Бенедикта XVI також запросили, але він не міг поїхати через війну.

Президент Іраку Бархам Саліх запросив Франциска відвідати країну в липні 2019 року, сподіваючись, що це допоможе країні зцілитися після багаторічних міжусобиць.

Франциск прийняв запрошення й запевнив, що не хоче розчаровувати іракський народ, особливо християнське населення країни.

Деякі церковні чиновники вважають, що християнській вірі загрожує зникнення в Іраці. Кількість християн там зменшується з роками — приблизно до третини з 1,5 млн, які проживали там протягом останніх років правління Саддама Хусейна.

Франциск також зустрінеться з шиїтськими лідерами. Він хоче покращити відносини та створити основу для мирного співіснування усіх релігійних громад в Іраці.

Ватикан наполягає на тому, що поїздка буде безпечною, із соціальним дистанціюванням і стане «тверезим візитом, позбавленим звичних фанфар».

Що означає візит для лідерів Іраку

Ірак привітав візит як шанс продемонструвати відносну стабільність держави після років війни та сектантських конфліктів. Але це відбувається на тлі ракетних обстрілів американських баз ополченцями, які підтримуються Іраном.

Папу офіційно вітатиме глава держави Іраку президент Бархам Саліх, курдський політик, який раніше зустрічався з Франциском у Римі та визначив права меншин пріоритетом.

Франциск також зустрінеться з прем'єр-міністром Мустафою аль-Кадхімі, який прийшов до влади після того, як його попередник подав у відставку у 2019 році на тлі масштабних антиурядових протестів.

Чому Ірак важливий для Римсько-католицької церкви

Коріння християнства в Іраку сягають перших десятиліть віри. В країні знаходяться могили таких біблійних діячів, як Йона та Ісус Навин.

Християнське населення Іраку колись було жвавою громадою різних християнських обрядів — включаючи вірменські, ассирійські, халдейські, мелкітські та сирійські. Але воно постраждало від переслідувань, руйнівного десятиліття війни після вторгнення США в 2003 році, а потім від жорстокості Ісламської держави з 2014 по 2017 рік.

Багато християн-іракців, які вижили, втекли до Канади, Йорданії, Туреччини та США. Для християн відвідини Папи, який засвідчить їхні страждання, є потужним проявом солідарності.

Папа, якого вакцинували в середині січня, закликав багаті країни дарувати вакцину біднішим і назвав відмову від вакцинації «суїцидальною». Оточення папи також прищепили.  У Ватикані за відмову від COVID-щеплення звільнятимуть.

Раніше Ватикан дозволив використовувати вакцину від COVID-19 з абортивних матеріалів. 

Chas News повідомляв, що Папа Римський вперше в історії церкви призначив кардиналом афроамериканця. 

Про мир на Донбасі та доступність вакцин. Що сказав Папа Римський у різдвяному посланні