РНБО готова розглянути санкції проти Коломойського — якщо органи влади запропонують

У Раді національної безпеки й оборони України зазначили, що розглянуть санкції стосовно українського олігарха та колишнього чиновника Ігоря Коломойського «у разі надходження пропозицій». Про це повідомляє «Радіо Свобода» із посиланням на відповідь РНБО.

«У разі надходження пропозицій щодо застосування санкцій стосовно зазначеної у Вашому запиті особи від уповноважених законом України «Про санкції» державних органів, вони будуть винесені на розгляд РНБО України в установленому порядку», — заявили в РНБО.

Там додали, що, згідно зі статтею п’ятою закону України «Про санкції», Рада національної безпеки й оборони розглядає питання щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій виключно на підставі пропозицій Верховної Ради, президента, Кабінету Міністрів, Нацбанку і СБУ.

МЗС відповіло на статтю WP щодо відтермінування Байденом розмови із Зеленським

Очільник МЗС Дмитро Кулеба відповів на редакційну колонку Washington Post про те, що адміністрація президента США Джо Байдена відкладає його телефонну розмову з Зеленським, очікуючи активних дій. Нагадаємо, основною новиною було те, що Байден чекає на повний розрив зв'язку Зеленського з його давнім партнером Коломойським.

Натомість Кулеба сказав у коментарі для УП, що існує «планомірний розвиток діалогу України та США».

Після цілої низки нещодавніх рішень РНБО неможливо звинуватити президента України у нерішучості щодо боротьби з корупцією, олігархами та російським впливом. Лише за останній місяць Володимир Зеленський зробив кроки, про які інші у попередні роки навіть не наважувалися говорити

Кулеба запевнив, що США надсилають Україні сигнали після ухвалення цих рішень і вони «діаметрально протилежні припущенням американських і українських журналістів». Американці, на думку політика, вважають дії Зеленського «довгоочікуваними кроками, які демонструють відданість керівництва України реформам».

Кулеба підсумував: «тому немає сенсу вимагати від України чогось, що вона вже робить у власних інтересах без будь-яких зовнішніх порад».

Передісторія

23 лютого Кулеба заявив, що міністерство працює над організацією телефонної розмови між Зеленським та Байденом.

Раніше Кулеба запевняв, що непокоїтись через відсутність контакту Зеленського і Байдена не варто.

Одразу після інавгурації Байдена 20 січня експосол України в США Володимир Єльченко розповів, що посольство працює над телефонним контактом президентів, і, на його думку, «це буде досить швидко».

Про статтю WP

Американське видання The Washington Post опублікувало матеріал, у якому говориться, що адміністрація Байдена відкладає його телефонну розмову з Зеленським, тому що очікує від нього великих зусиль в боротьбі з корупцією — і особисто Коломойським.

Видання переконане, що в 2020 році президент України відступив від своїх обіцянок боротися з олігархами і «брудними суддями», звільнивши свій уряд реформаторів і президента центрального банку, загальмувавши судові реформи і заходи проти олігархів.

Як пише WP, через цей відкат Міжнародний валютний фонд припинив виплати України за кредитною угодою на $5 млрд. Це також турбує прихильників Києва у Сполучених Штатах.

Передісторія

Держсекретар США Ентоні Блінкен 5 березня оголосив про внесення до санкційного списку Коломойського і членів його сім’ї. США вважають, що він причетний до корупції під час перебування на посаді голови Дніпропетровської ОДА в 2014-2015 роках.

У Держдепі заявили, що у Блінкена є «достовірна інформація» про те, що Коломойський чинив значні корупційні дії, коли був на посаді голови ОДА в 2014-2015 роках.

Офіс президента України заявив про вдячність партнерам України за підтримку у боротьбі з олігархами.

Пізніше у ЄС підтримали санкції США щодо Коломойського. Лише після цього президент Володимир Зеленський прокоментував санкції США проти Коломойського.

Зокрема, 11 березня секретар РНБО Данілов анонсував розгляд нових санкцій уже на наступному засіданні Ради Нацбезпеки і оборони.

Зеленський підтримав санкції США проти Коломойського