Роль «Байрактара». The Economist розповів нові деталі знищення крейсера «Москва»

Українські військові знищили російський ракетний крейсер «Москва» завдяки добре продуманій тактиці. Важлива роль у ній відводилася безпілотникам Bayraktar TB2.

Про це пише британський щотижневик The Economist з посиланням на неназваного українського полковника.

За його словами, Bayraktar TB2 використовувалися для відволікання уваги радарів ППО на крейсері «Москва». Крім того, вони зібрали інформацію для наведення протикорабельних ракет «Нептун».

«Якби безпілотники змогли передати ракетам позицію «Москви», радари «Нептунів» могли б залишатися вимкненими протягом більшої частини їх польоту. Це б дуже допомогло, адже при «освітленні» військового корабля радаром цілевказівника спрацьовує сигнал тривоги», — пише видання.

П'єр-Анрі Шюе, колишній пілот винищувача ВМС Франції, розповів виданню, що за таких умов радари ракети могли бути увімкненими лише протягом останніх двох хвилин польоту, який уцілому триває у п'ять разів довше.

The Economist відзначає, що росія недооцінила небезпеку зі сторони України і занадто близько підвела крейсер до Одеси. Зіграли свою роль і особливості конструкції корабля.

Видання пише, що в результаті українського удару сильно постраждали 16 шахт з протикорабельними ракетами П-1000 «Вулкан» і одна чи декілька з них могли вибухнути.

На думку джерела щотижневика, демонстрація майстерності України може переконати їх надати більше обіцяних протикорабельних ракет.

Нагадаємо, 13 квітня ракетний крейсер «Москва» був уражений двома українськими проти корабельними ракетами «Нептун». У цей же день міноборони росії підтвердило інформацію про пожежу на флагмані Чорноморського флоту, проте причин чому це сталося не назвали. 

14 квітня в оборонне відомство рф повідомили, що на крейсері «здетонував боєприпас», він отримав «серйозні пошкодження», але при цьому «екіпаж повністю евакуйований». Того ж дня судно затонуло при буксируванні в порт. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Що відомо про протикорабельний ракетний комплекс «Нептун», який знищив флагмана російського чорноморського флоту