«Російська хунта, здається, себе проявила». Український журналіст Цимбалюк виїхав з території РФ
УНІАН

Роман Цимбалюк, український журналіст та кореспондент агентства УНІАН, заявив, що виїхав з території Росії.

В інтерв’ю hromadske він розповів, що відчуває загрозу особистій безпеці. Перед цим журналіста викликали на допит.

«І зараз нібито вони кажуть, що відкликали виклик на допит, але це не означає, що його не буде знову», — сказав Цимбалюк. Чоловік додав, що замість нього на допит з’явився його адвокат, але прокурори чомусь не прийшли.

«Я не буду поспішати до Росії, тому що не хочу ставати заручником Кремля і чекати, поки мене обміняють. У нас і так там багато людей, яких треба витягнути», — додав Цимбалюк.

Журналіст зазначив, що останні тижні проблеми йому пророкували фактично всі топові фігури «російських інформаційних військ». Однак невідомо, чи є справа проти нього взагалі. 

Звинувачення в екстремізмі проти журналіста стосується його фрази: «Шановні росіяни! Можете до нас ставитися як завгодно, називати нас як завгодно, навіть використовувати лексику Скабєєвої-Соловйова. Але знайте, що якщо ваші військові чи люди без розпізнавальний знаків перетнуть кордон України зі зброєю — їх вб’ють, знищать як скажених псів».

Цимбалюк зазначив, що правоохоронці вважають, ніби ці слова розпалюють ворожнечу до росіян і російського керівництва. Журналіст працював в Росії понад 10 років, а з 2017 року був єдиним кореспондентом з України, акредитованим в РФ.

Раніше суд в Росії ліквідував правозахисну організацію «Меморіал», яка є однією з найстаріших в країні. 

Фірташ продав росіянам титановий бізнес в окупованому Криму