Російська «Вікіпедія» отримала штраф в розмірі 5 млн рублів

Суддя одного з районних судів Москви оштрафував фонд Wikimedia Foundation, який управляє енциклопедією «Вікіпедія». Причина штрафу — відмова видаляти статті про війну в Україні

Під час засідання суду розглядались адміністративні протоколи, складені Роскомнадзором відносно фонду Wikimedia Foundation. Фонд було звинувачено в порушенні вимоги видалення забороненого в росії контенту.

Загалом претензії стосувалися видалення від 5 до 10 статей з російської «Вікіпедії» (за різними джерелами). Серед них — «Різня в Бучі», «Битва за Київ», «Обстріл лікарні в Маріуполі» та іще декілька, а також стаття про вторгнення росії в Україну. Загальна сума штрафу по обох протоколах склала 5 млн рублів. 

Це перший штраф, накладений в росії на «Вікіпедію». Представники адміністрації російської «Вікіпедії» впевнені, що тепер штрафи відносно їх проєкту стануть регулярними. 

Окрім того, адміністрація російської «Вікіпедії» отримала вимогу надати дані про свою аудиторію. Це, швидше за все, пов’язане з так званим «законом про приземлення». Він передбачає, що популярні проєкти повинні відкрити представництво в росії. 

Chas News розповідав, що на початку квітня в російській «Вікіпедії» з’явилась стаття «Резня в Буче». А минулого тижня в українській версії — стаття «рашизм». 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В росії оштрафували Google на 11 млн рублів