Російська влада достроково почала блокувати Instagram

В Росії перестала працювати соцмережа Instagram. Хоча влада країни-загарбника пообіцяла обмеження доступу до цієї платформи з опівночі 14 березня, уже ввечері 13 березня жителі багатьох регіонів Росії спостерігали недоступність платформи.

За даними сервісу аналізу блокувань GlobalCheck в ніч з 13 на 14 березня доступність сервісу в Росії складала 30%, на даний момент аналіз показує нульову доступність цього фотосервісу.

Instagram у РФ

Нагадаємо, що в п’ятницю, 11 березня, після того, як компанія Meta (Facebook), власник сервісу Instagram, змінила правила щодо контенту з мовою ворожнечі щодо російських військових, компанію визнали екстремістською організацією та прийняли рішення заблокувати Instagram.

На вихідних популярні російські блогери масово прощалися зі своєю аудиторією. Ольга Бузова писала, що плаче і сподівається, що це неправда. Блогерка з 7-мільйонною аудиторією Ліза Міллер плакала та теж дякувала своїй аудиторії. Єгор Крид нагадав про інструменти, які допоможуть обійти блокування. Проте жоден з них не згадав про війну в Україні.

Натомість російська соцмережа «ВКонтакте» фіксує шалений приріст і аудиторії, і часу, який вона проводить на сайті. До прикладу, на 40% виросло число переглядів відео, в два рази – кількість завантажень вертикальних відео в кліпах. За останні два тижні щоденна аудиторія «ВКонтакте» виросла на 300 тис користувачів. В п’ятницю, 11 березня, «ВКонтакте» представив простий інструмент переносу даних в цю соцмережу із Instagram. Аналогічний сервіс представила і компанія «Яндекс».