Росія хоче визнати Meta (Facebook) екстремістською організацією та заблокувати Instagram

Генеральна прокуратура Росії направила до суду вимогу визнати Meta (Facebook) екстремістською організацією, а слідчий комітет Росії відкрив кримінальне провадження проти співробітників цієї компанії – прес-секретаря Енді Стоуна та ряду інших. Одночасно з цим від Роскомнадзору вимагають заблокувати соцмережу Instagram, що належить Meta.

Причина претензій щодо екстремізму пов’язана з озвученими вночі новими правилами щодо модерації контенту для громадян 12 країн світу. Згідно з цими правилами, компанія не застосовуватиме санкції до дописів, в яких жителі цих країн бажають смерті та застосовують мову ворожнечі до російських солдат чи особисто Путіна та Лукашенка. Раніше такі дописи модератори компанії блокували, а часом й обмежувати їх авторів через «хейт-спіч». Хоча в Meta (Facebook) підкреслили, що не дозволяють заклики до насилля проти російських цивільних громадян, в Росії це рішення найбільшої соціальної платформи викликало шквал обурення.

Ще вранці віце-спікер Косачов заявив, що «Facebook та Instagram у росії слід заборонити після того, як Meta дозволила користувачам закликати до насильства проти росіян».

Нагадаємо, що Facebook в Росії було заблоковано ще в перші дні березня, а з перших днів війни телеком-регулятор почав сповільнювати роботу соцмережі буцім-то через поширення фейків про «спецоперацію» проти України.