Російська влада пояснила затримання Навального тим, що опозиціонер був у розшуку
Getty Images

В управлінні ФСВП по Москві заявили, що опозиціонера Олексія Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин.

Про це повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на пресбюро московського управління Федеральної служби виконання покарань. Воно пише: «17 січня в аеропорту «Шереметьєво» співробітниками відділу розшуку оперативного управління УФСВП по Москві був затриманий засуджений до умовного покарання Олексій Навальний, який з 29 грудня 2020 року перебував у розшуку за багаторазові порушення випробувального терміну.  До рішення суду (про подальший запобіжний захід – Прим. ред.) він буде перебувати під вартою».

29 грудня 2020 року начальник УФСВП по Москві видав постанову, згідно якої Навальний нібито був оголошений у розшук за «систематичні порушення умов випробувального терміну».

Навального тримають у відділку поліції

Навальний знаходиться в одному з поліцейських відділень міста Хімки в Московській області.

Про це написав керівник регіональної мережі його штабів Леонід Волков в Telegram-каналі. За словами соратника Навального, його адвоката до нього силовики не пустили, хоча і пообіцяли зробити це в 9 ранку 18 січня.

Перед тим Волков закликав прихильників головного російського опозиціонера організувати чергування під ділянкою, «щоб бути впевненими, що його не відвезуть куди-то ще вночі».

Юрист Фонду боротьби з корупцією В'ячеслав Гімаді в Twitter додав, що Навальний знаходиться в другому відділі УВС Хімків по проспекту Миру, 23А.

«Мене, захисника з нотаріальним дорученням, до нього не пускають, кажуть, він спить. На закон, звичайно ж, не посилаються. Подав заяву про допуск», — написав він.

Подробиці перельоту

Літак, на якому летів Навальний, був переповнений журналістами, зокрема про це пише Андрій Козенко з Російської служби ВВС. Незадовго до посадки пілот повідомив, що з «технічних причин» літак переправляється з аеропорту Внуково, де зібралися тисячі прихильників Навального, в аеропорт Шереметьєво, викликаючи ажіотаж серед пасажирів.

«Я знаю, що я правий. Я нічого не боюся», — сказав Навальний при посадці, за кілька хвилин до того, як його затримали. «Ти довго мене чекав?» — запитав він у прикордонників.

Він поцілував свою дружину Юлію, яка прилетіла з ним з Німеччини, після того, як поліцейські попередили, що застосовуватимуть фізичну силу, якщо він не буде виконувати їх наказ поїхати з ними. Незважаючи на прохання, адвокату  Навального не дали супроводжувати його.

Пізніше активіста доставили до поліції Москви, де він провів ніч.

Прессекретар Навального Кіра Ярмиш заявила у своєму твіті, що Навальному не дозволяли зустрічатися з адвокатом в аеропорту або в поліцейському відділенні.

 

Україна думає над оскарженням повноважень РФ у ПАРЄ через затримання Навального

Голова української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева не виключає, що Україна може оскаржити повноваження Росії у ПАРЄ через затримання Навального. Про це Мезенцева написала на своїй сторінці у Facebook.

Нардеп нагадала, що 19 числа онлайн планувався виступ та участь Навального в комітеті ПАРЄ з правових питань. Проте, зважаючи на останні події (його затримання в Москві, подальше перебування в СІЗО, а також призначений суд на 29 січня), навряд чи він зможе взяти участь.

Мезенцева коментувала робочі плани делегації і сказала, що «ми говорили про кейс Навального і його потенційний розвиток».

«Нагадаю, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі зобов'язав Росію виплатити опозиційному російському політику, засновнику Фонду боротьби з корупцією Навальному понад €22 тис. Наша делегація буде використовувати всі можливі інструменти, які передбачає регламент для подальших кроків щодо обговорень та оскаржень повноважень РФ, базуючись в тому числі на цих подіях», — написала нардеп.

Глави Євроради і дипломатії ЄС закликали РФ звільнити Навального

Голова Європейської ради Шарль Мішель і високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель закликають російську владу негайно звільнити Навального.

Мішель написав у Twitter: «Затримання Олексія Навального по прибутті до Москви неприпустиме. Я закликаю російську владу негайно звільнити його».

Боррель пише у тій самій соцмережі: «Російська влада повинна поважати права Олексія Навального і негайно звільнити його. Політизація судової системи неприпустима».

Крім США, затримання Навального розкритикували Канада і держави-члени Євросоюзу, зокрема НімеччинаФранціяАвстріяПольщаЧехія и країни Балтії.

Джерела ТАРС в Брюсселі повідомили, що 18 січня ця тема буде обговорюватися в Європарламенті, а 25 січня — в Раді ЄС.

У Німеччині назвали затримання Навального незаконним

Затримання Навального показує, яку паніку Володимир Путін відчуває, коли бачить опозицію, кажуть у Бундестазі. Віцеканцлер ФРН назвав дії щодо опозиціонера несправедливими і незаконними, повідомляє DW.

Затримання Навального незаконне, заявив увечері в неділю, 17 січня, віцеканцлер Німеччини Олаф Шольц. «З людиною вчинили несправедливо. Було скоєно замах на його життя, держава повинна була захищати, а не затримувати його», — сказав Шольц в програмі медіакомпанії Bild «Правильні питання».

Навальний має право вільно пересуватися по Росії і претендувати на політичні мандати, це не повинно призводити до того, щоб «влада робила все можливе проти нього», підкреслив німецький політик. Він назвав Навального «дійсно сміливою людиною», який знав, на який ризик йшов, повертаючись на батьківщину.

Можливості допомогти Навальному обмежені, вважає Шольц. «Ми запропонували йому захист у Німеччині, ми могли це зробити. І ми подбали про те, щоб він відновив своє здоров'я після цього жахливого і небезпечного для життя нападу. Тепер все буде залежати від того, як ми будемо відстоювати свою позицію і пояснювати своє бачення ситуації», — говорить німецький політик.

«Обставини повернення Навального в Росію показують, яку паніку відчувають перед опозицією Володимир Путін і його соратники», — заявляє експерт фракції в Бундестазі Вільної демократичної партії (ВДП) по країнах Центральної, Південно-Східної та Східної Європи Рената Альт.

Затримання Навального і його прихильників демонструють, наскільки російський уряд не рахується зі своїм законодавством, вказує Альт. У діалозі з Росією важливо позначити червоні лінії, підкреслює політик, приєднуючись до заклику балтійських країн задуматися про нові санкції проти Росії.

Amnesty International: Навальний став в'язнем совісті

Навальний стає в'язнем совісті після арешту одразу по прибутті в Москву. Про це заявила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Російська влада повинна негайно і беззастережно звільнити відомого критика Кремля Навального, заявила організація.

«Арешт Олексія Навального є ще одним свідченням того, що російська влада намагається змусити його замовкнути. Його затримання лише підкреслює необхідність розслідування його тверджень про те, що він був отруєний агентами державних спецслужб, які діяли за наказом самого високого рівня», — сказала Наталія Звягіна, директор московського офісу Amnesty International.

Організація підкреслює, що влада поставилася до приїзду Навального як до повномасштабної спецоперації із залученням сотень поліцейських в аеропорту «Внуково», де вони затримали десятки прихильників Навального, а решту вищтовхали на мороз -20 °C.

США і країни Євросоюзу закликали звільнити Навального. МЗС Росії у відповідь порадив зайнятися власними проблемами

У Держдепі США та Міністерстві закордонних справ Канади закликали Росію звільнити опозиціонера Олексія Навального, якого затримали після повернення в Москву.

«США рішуче засуджують рішення Росії заарештувати Олексія Навального. Ми з глибоким занепокоєнням відзначаємо, що його затримання є останнім в серії спроб змусити замовкнути Навального. Ми вимагаємо його негайного та беззастережного звільнення», — заявив глава Держдепу Майк Помпео.

 «Упевнені в собі політичні лідери не бояться конкуруючих голосів, не здійснюють насильства або незаконного затримання політичних опонентів» — пише Помпео у заяві на сайті відомства.

У свою чергу, глава МЗС Канади Марк Гарно назвав неприйнятним затримання Навального, закликавши владу РФ звільнити політика.

Джейк Салліван, якого обраний президент США Джо Байден призначить радником з національної безпеки після інавгурації, також зажадав звільнити Навального. «Нападки Кремля на пана Навального - це не просто порушення прав людини, але виклик російському народу, який хоче, щоб його голос був почутий» — заявив політик.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова у відповідь на пост Саллівана закликала іноземних дипломатів «поважати міжнародне право, не посягати на національне законодавство суверенних держав і зайнятися проблемами у вашій власній країні».

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас також закликав звільнити Навального. «Росія пов'язана своєю власною конституцією та міжнародними зобов'язаннями щодо принципу верховенства права та захисту цивільних прав», — сказав Маас у заяві.

Міністерство закордонних справ Франції повторило цей заклик: «Разом із європейськими партнерами воно слідкує за ситуацією з максимальною пильністю і закликає до його негайного звільнення», — заявила прессекретар Агнес фон дер Мюль.

Британське міністерство закордонних справ заявило, що воно «глибоко занепокоєне» затриманням Навального: «Замість переслідування жертви цього страшного злочину російська влада повинна розслідувати, як хімічна зброя стала використовуватися на російській землі».

Голова британського комітету оборони Тобіас Елвуд, депутат уряду, назвав рішення Навального повернутися до Росії «неймовірно сміливим»: «Неймовірно смілива позиція Навального в ім'я демократії, коли ми йдемо до російських парламентських виборів».

Передісторія

О 19:12 за київським часом літак авіакомпанії «Победа» рейсу 936 з Берліна з Навальним на борту приземлився в московському аеропорту «Шереметьєво», а не у «Внуково», як планувалося раніше.

Активістів, які збіралися у Внуково, розігнав ОМОН (силовики затримали більше 60 людей), а рейс Навального посадили в Шереметьєво замість Внуково.

Перед затриманням Навальний в аеропорту Шереметьєво дав короткі коментарі журналістам. Він зауважив, що це найкращий його день за останні п'ять місяців, а також додав, що нічого не боїться.

13 cічня Навальний написав в Instagram, що має намір повернутися з Німеччини в Росію 17 січня. Того ж дня російська влада оголосила, що Навального оголошено в розшук як засудженого до 3,5 років в'язниці умовно.

Перед цим ФСВП РФ вимагало замінити Навальному умовний термін позбавлення волі на реальний у справі «Ів Роше», за якою російський суд визнав опозиціонера винним у розкраданні. Також 29 грудня СКР повідомив про порушення проти Навального кримінальної справи про шахрайство в особливо великому розмірі.

Навального, який намагається викривати представників російської влади та не раз перебував під арештом, отруїли в РФ препаратом "Новічок". 20 серпня він знепритомнів у літаку, потрапив до реанімації, потім впав у кому. З Росії його перевезли до Німеччини.

23 вересня Навального виписали з німецької клініки Charité.

Німецькі фахівці вважають, що Навального отруїли «вдосконаленою» версією хімічної речовини групи «Новічок» і він мав померти ще в літаку. На їхнє переконання, операцію з використанням такої новітньої отрути могла провести тільки російська спецслужба.

Пранк року. Навальний стверджує, що дзвонив агенту ФСБ, який мав завдання його вбити