Навального затримали в Москві одразу після повернення (відео)
Getty Images

У неділю, 17 січня, Олексій Навальний рейсом з Берліна повернувся в Росію після лікування в Німеччині від наслідків отруєння. На паспортному контролі діяча затримали.

Літак компанії «Победа» мав сісти в аеропорту «Внуково».

Російські силовики стягнули туди автозаки та затримали, за даними «ОВД-Инфо», 53 особи — соратників і прихильників Навального, які приїхали його зустрічати, а також журналістів.

Зрештою літак з опозиціонером перенаправили в інший аеропорт Москви — «Шереметьєво». В авіакомпанії заявили: «Через закриття «Внуково» з технічних причин».

В «Шереметьєво» Навального затримали на паспортному контролі, повідомляє «Дождь».

У федеральній службі виконання покарань (ФСВП) затримання опозиціонера формально прив’язали до так званої «справи «Ів Роше». 

У 2013 році Олексію Навальному та його брату Олегу висунули звинувачення в розкраданні коштів ТОВ «Ів Роше Схід» і ТОВ «Багатопрофільна процесингова компанія» і легалізації цих коштів. 30 грудня 2014 року Олексія Навального засудили до 3,5 років ув’язнення умовно з випробувальним терміном у 5 років.

11 січня 2021 року ФСВП звернулася до суду з вимогою замінити Навальному умовний термін на реальний. У відомстві вважають, що Навальний порушив умови випробувального терміну, коли не повертався з-за кордону після лікування. У 2014 році Навального засудили у справі «Ів Роше» до 3,5 років умовного терміну і п'яти років випробувального. 29 грудня діяча оголосили в розшук.

«Навального затримали до рішення суду», — прокоментували у ФСВП.

Пранк року. Навальний стверджує, що дзвонив агенту ФСБ, який мав завдання його вбити