Російські правоохоронці прикинулися, що не впізнали українського консула — Єнін
Ліга

Російські правоохоронці зробили вигляд, що не впізнали українського консула Олександра Сосонюка, коли затримували його 16 квітня у Санкт-Петербурзі.

Про це заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін розповів у коментарі Громадському радіо.

Єнін припустив, що Москва може запропонувати Сосонюку залишити територію РФ.

«Вчора ми стикнулися фактично з нападом правоохоронних органів РФ на нашого співробітника. Вони зробили вигляд, що не впізнали представника українського консульства. Ми абсолютно не сприймаємо подібний шантаж і практику провокацій, яка стає дедалі грубішою», — підкреслив він.

Якщо Кремль оголосить українського консула персоною нон-грата, то «ми будемо змушені так само дієво реагувати на цей провокативний крок з боку РФ», додав Єнін.

«Обов’язок нашої держави — зробити все можливе для безпеки закордонних дипломатичних установ, навіть якщо йдеться про установи у державі-агресорі», — сказали у МЗС.

Довідка 

16 квітня ФСБ затримала у Санкт-Петербурзі консула Генконсульства України нібито за отримання закритої інформації з баз даних російських правоохоронних органів РФ і ФСБ Росії.

Діяльність затриманого «ворожа по відношенню до Росії і не сумісна зі статусом дипломатичного працівника», зазначили у Федеральній службі безпеки. До українського дипломата планують застосувати «заходи відповідно до норм міжнародного права».

Chas News повідомляв, що кораблі ФСБ Росії влаштували провокацію на Азовському морі.

Український дипломат розповів, як Києву слід відреагувати на затримання консула України (оновлено)