Російський репер Моргенштерн подав позов проти СБУ до скандального адмінсуду Києва
Instagram/morgen_shtern

До Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) надійшов позов від російського репера Моргенштерна проти СБУ.

Позивач просить ОАСК визнати протиправними дії СБУ щодо підготовки документів для Міністерства культури України про внесення громадянина Росії Алішера Валєєва (сценічне ім’я Morgenshtern) до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, повідомляють на сайті суду.

Також позивач бажає визнати протиправним та скасувати відповідний наказ Міністерства культури.

Окрім цього, Моргенштерн просить ОАСК скасувати постанову про заборону його в’їзду до України. 

До так званого «чорного списку» Моргенштерна внесли 29 квітня цього року. Його концерти в Україні планувалися на літо. Але тоді сам Моргенштерн оголосив про те, що скасує виступи, оскільки боїться приїздити в Україну.

«Мені страшно, банально, я не обманюю. Мені страшно їхати»,  заявив тоді Моргенштерн в Instagram.

Чим відомий Окружний адмінсуд Києва

Установу знають через низку скандальних рішень. Зокрема, у 2019 році ОАСК за позовом Ігоря Коломойського визнав націоналізацію «ПриватБанку» незаконною.

Також суд визнавав незаконним рішення Київради про перейменування проспектів Московського і Ватутіна на проспекти Бандери і Шухевича та забороняв Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я.

17 липня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру голові ОАСК, його заступнику та ще п’ятьом суддям цього суду.

У НАБУ вважають, що зазначені особи створили злочинну організацію, яка планувала захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ) та Вищою радою правосуддя (ВРП).

Володимир Зеленський навіть направив до парламенту законопроєкт про ліквідацію ОАСК.

Моргенштерн та Україна

Репер уже виступав в Україні у грудні 2019 року. Його концерт в Одесі завершився скандалом. Саме тоді сталася пожежа в місцевому коледжі, яка забрала життя восьми людей. Моргенштерн на концерті назвав траурні заходи «показухою».

У соцмережах вибухнув скандал, а на сайті президента створили петицію про заборону для артиста в'їзду в Україну. Вона набрала небагато голосів.

Реакція СБУ

У відомстві заявили, що Служба безпеки України діє виключно в рамках законодавства і готова захищати свою позицію в суді, повідомляє «Радіо Свобода». «Ми стоїмо на сторожі національних інтересів України і готові захищати нашу позицію в суді»,  зазначили в СБУ.

«Успіх російського репу в Україні — больова точка, яка не дає спокою всім». Музичний оглядач — про скасування концертів Моргенштерна