Росія готує напад на Молдову, це може статися після визнання «Придністров’я» — The Times

Вище військове командування рф на чолі з путіним, ймовірно, вже підготували рішення про напад на Молдову.

Про це повідомляє британське видання The Times з посиланням на джерела в українському військовому керівництві.

«Ми вважаємо, що Кремль вже ухвалив рішення щодо нападу на Молдову. До чого призведуть події в Молдові — буде вирішальним для нас. Якщо росіянам вдасться захопити контроль над країною, то ми (Україна — Прим. Ред.) з військової точки зору станемо більш вразливими — це буде загроза цілісності України», — йдеться у повідомленні.

Це може статися, якщо росія визнає незалежність Придністров’я. 

«Це буде пряма загроза і порушення територіальної цілісності Молдови. Це буде повторення «донбаського сценарію». Далі вони будуть постачати велику кількість зброї, а потім захочуть приєднати його до складу Росії», — наголошують у повідомленні.

Співрозмовники видання кажуть, що російські спецслужби розглядають можливість роздмухування безпорядків і заколотів у Молдові. Наразі в країні існує незадоволення серед людей через зростання цін.

Не виключається, що заяву щодо визнання «Придністров’я» незалежною «державою» путін може зробити напередодні або на День перемоги 9 травня.

Крім того, російські спецслужби можуть планувати висадку десанту в Тирасполі одночасно із організацією заколотів і протестів у Кишиневі.

Військові аналітики Джек Вотлінг і Нік Рейнольдс із Королівського Об’єднаного інституту оборонних досліджень вважають, що така операція росіян матиме три мети: 

  1. відтягнути частину українських військ на південно-західний фронт;
  2. зупинити проєвропейський курс нинішньої влади в Молдові;
  3. налякати Захід, що підтримка України зброєю та фінансами може призвести до подальшої дестабілізації в регіоні, зокрема на Балканах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Мая Санду зробила низку заяв щодо ситуації в окупованому Придністров'ї