Росія могла планувати військові навчання біля берегів Ірландії через близькість стратегічних інтернет-кабелів

Російський військово-морський флот планував провести навчання біля берегів Ірландії, однак це зробити не вдалося.

Причиною відмови назвали скарги рибалок та політиків на шкоду морській фауні, однак біля узбережжя Ірландії є інша важлива річ, яку не варто чіпати, повідомляє Atlantic Council.

Саме тут проходять стратегічні підводні кабелі інтернет-зв’язку, які Росія може обрізати. Влада РФ вже давно використовує кібератаки проти своїх суперників та, ймовірно, може перейти з хакерів та кодів на фізичне знищення інтернет-інфраструктури.

Зникнення інтернету може викликати паніку та хаос серед населення та порушити зв’язок між владою та людьми. Коли Росія анексувала Крим у 2014 році, то одразу ж перерізала підводний кабель, який з'єднував півострів із рештою світу. Це допомогло Кремлю впливати на регіон та обмежило можливість світової спільноти спостерігати за подіями в цій зоні.

Думка про загрозу підводним кабелям біля Ірландії з’явилася і в західних військових. Наприклад, голова Збройних сил Великої Британії попередив про можливість пошкодження Москвою глобального інтернет-трафіку.

Україна ж мусить пам'ятати, що кабель, який передає їй інтернет-трафік, проходить через Керченську протоку, тому Росія цілком може його пошкодити. Хоча це й позначиться на інтернет-комунікаціях в самому Криму.

Український інтернет-трафік передається і через наземні кабелі, які можуть перерізати російські військові. Тоді Україна буде мати обмежений зв'язок із рештою світу.

За найбільш невдалим сценарієм, Росія здатна пошкодити один із глобальних кабелів, які з’єднують Європу з глобальним інтернетом. Біля узбережжя Ірландії розташовані 16 таких. 

Обрізавши їх, можна порушити зв'язок між США, Британією, Норвегією та континентальною Європою. На відновлення зв’язку підуть години, а то й дні. У цей час світова спільнота може бути не в курсі важливих подій, а Росія може піти на ескалацію.

Раніше Chas News писав, що компанія Microsoft оприлюднила перші результати свого розслідування кібератаки, яка в ніч на 14 січня паралізувала багато українських урядових сайтів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Російська загроза, санкції та співпраця. Про що говорили Джонсон та Зеленський під час зустрічі