Росія попри санкції продовжує постачати нафту в Угорщину і Словаччину

Експорт сирої нафти з росії в Угорщину й Словаччину через Україну у липні залишався на нормальному рівні, попри санкції Києва проти російського «Лукойлу». А обсяги поставок, яких бракує, замінила російська «Татнєфть». 

Про це пише Bloomberg.

Співрозмовник видання розповів, що впродовж липня росія експортувала близько 436 тис. тонн сирої нафти в Угорщину і близько 356 тис. тонн у Словаччину через Україну, а це — збільшення загальних потоків з червня. 

Він також розповів, що «Лукойл» припинив поставки в липні, але «Татнєфть» замінила більшу частину поставок, збільшивши експорт до Угорщини та Словаччини.

Українські посадовці також заявили, що транзит нафти в напрямку двох країн ЄС залишався стабільним у липні.

На «Лукойл» припадало до половини поставок російської нафти трубопроводом «Дружба».

Журналісти додали, що скорочення поставок російської сирої нафти в Угорщину і Словаччину до липня могло бути пов’язане зі щорічним технічним обслуговуванням на нафтопереробних заводах компанії Mol Nyrt у цих двох країнах.

Нагадаємо, 22 липня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомляв, що Угорщина може подати до суду на Україну. За його словами, рішення Києва припинити транзит нібито «є явним порушенням Угоди про асоціацію з ЄС».

25 липня Європейська комісія відхилила прохання Угорщини та Словаччини закликати Україну скасувати заборону на транзит російської нафти «Лукойл».

1 серпня Єврокомісія напередодні заявила, що ще продовжує з’ясовувати ситуацію з постачанням нафти до Угорщини й Словаччини після зупинки Україною транзиту нафти російського «Лукойлу», проте на цьому етапі не побачила впливу цього рішення на обсяги постачання нафти. 

2 серпня Сійярто звинуватив Хорватію в тому, що вона є ненадійним партнером для транзиту нафти, після того, як Європейська комісія рекомендувала Будапешту імпортувати нафту через свого південного сусіда.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ЗМІ: Угорщина спростила умови в’їзду для росіян і білорусів