Росія вирішила повернутися до «зернової угоди»

Росія поновлює участь у «зерновій угоді». Поставки агропродукції мають поновитися вже 2 листопада. Першим про це повідомив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

За його словами, міністр оборони рф сергій шойгу зателефонував до свого турецького колеги Хулусі Акара та розповів про поновлення дії домовленостей.

Згодом, цю ж інформацію офіційно підтвердило міноборони рф. Повернення до «зернової угоди» у Москві пояснили отриманням через Туреччину «письмових гарантій» від України щодо невикористання гуманітарного морського коридору для ведення бойових дій проти росії.

«Українська сторона офіційно запевнила, що морський гуманітарний коридор використовуватиметься лише відповідно до положень «Чорноморської ініціативи» та повʼязаного з нею положення про Спільний координаційний центр. Росія вважає, що отримані гарантії на даний момент видаються достатніми та відновлює ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продовольства з портів України», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 29 жовтня невідомі безпілотники атакували кораблі Чорноморського флоту рф у Севастопольскій бухті. У росії атаку назвали «терактом» та заявили про вихід із «зернової угоди». При цьому міноборони рф стверджувало, що безпілотники нібито запустили із цивільного судна, що рухалося «зерновим коридором».

Президент Володимир Зеленський у відповідь заявив, що рф ще у вересні почала саботувати домовленості і тому рішення про вихід з угоди у Кремлі прийняли до атаки безпілотників. А звинуваченням про використання для атаки «зернового коридору», за його словами, придумали «хворі люди».

«Що світ почув? Що нібито хтось із зерновоза запускає дрони... Спочатку вони говорили про «бойових птахів», потім – про «бойових комах», тепер — «бойове зерно»... Пшениця-вбивця, від якої тонуть російські адмірали. Ну що можна сказати? Реально — хворі люди. Але ці хворі люди знову ставлять світ на межу жорсткої продовольчої кризи», — підкреслив Зеленський.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Генштаб ЗСУ розповів про втрати ворога станом на 2 листопада