Росія втрачає понад $170 млн щодня через обмеження цін на нафту — Bloomberg

Через обмеження ціни на нафту росія втрачає $172 млн щодня.

Про це пише Bloomberg із посиланням на звіт Гельсінського центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

За даними організації, 5 лютого, коли обмеження поширяться на нафтопродукти, рф втрачатиме ще більше — $280 млн на день. Уже зараз флагманська російська нафта продається за ціною у двічі нижчою за світові ціни.

Подальше зниження ліміту до $25—35 за барель все одно перевищить витрати росії на виробництво та транспортування, але додатково скоротить прибуток країни від експорту нафти щонайменше на €100 млн на день.

Також існує ймовірність того, що рф може скоротити постачання. Це призведе до зростання цін на нафту. Зараз росія шукає способи протистояти ціновій межі, яку президент володимир путін назвав «незаконною».

За даними CREA, росія відправила сиру нафту суднами на суму €3,1 млрд. На це паливо поширюються цінові обмеження, а більша його частина оподатковується урядом.

Інші заходи, разом із зниженням цінової межі, такі як посилення штрафів за недотримання вимог та додаткові санкції щодо продажу танкерів, можуть скоротити доходи рф від викопного палива ще на €200 млн на день.

Нагадаємо, у 2022 році дефіцит бюджету рф став одним із найбільших в історії. Він досяг 3,3 трлн рублів ($47 млрд). А поставки нафти з росії у грудні впали до найнижчого рівня за весь 2022 рік. Цьому сприяли санкції ЄС на імпорт російської нафти, а також запровадження цінової межі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія витрачає в Україні більше боєприпасів, ніж може виготовити — розвідка США