Росія завербувала тисячі непальських найманців для війни в Україні — ЗМІ

За даними видання Sky News, близько 2 тис. жителів Непалу були завербовані росією для війни в Україні.

Журналісти поспілкувались із чоловіком на імʼя Ганеш, який брав участь у бойових діях, але зміг повернутись додому. Він розповів, що у російській армії до непальців «ставились як до собак».

За словами чоловіка, навчали новобранців у військовому центрі «Авангард» під Москвою. Після відправки на передову найманцям перестало вистачати їжі, а росіяни їх били. Яка каже Ганеш, непальці були «гарматним мʼясом», яке кидали на фронт.

Сам чоловік врятувався тим, що втік з передової, провів тиждень у лісі та був арештований у Донецьку. Після цього його протримали за гратами півтори місяці та відправили назад в Непал.

Цифра у 2 тис. завербованих непальців базується на свідченнях найманців, які вціліли, а також на даних російської імміграції. Зараз родичі вже близько 150 непальських найманців звернулись до консулів після втрати звʼязку зі своїми близькими. А політик Кріту Бхандарі каже, що вже близько 700 сімей звернулись до неї за допомогою щодо повернення з війни їхніх рідних.

Офіційна влада Непалу підтвердила Sky News, що зараз 246 громадян країни воюють на боці російської армії, а 21 з них загинув. Сили оборони повідомляли, що вже взяли у полон громадян Куби, Непалу та країн Африки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ГУР опублікувало список сирійців, яких рф завербувала для війни проти України